Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 181835

Vrijednost orodentalnih i tjelesnih minor anomalija u diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju


Jukić, Jelka; Škrinjarić, Ilija; Škrinjarić, Kristina; Ulovec, Zlatko
Vrijednost orodentalnih i tjelesnih minor anomalija u diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju // Acta stomatologica Croatica, 38 (2004), 4; 229-305 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Vrijednost orodentalnih i tjelesnih minor anomalija u diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju
(Value of Oro-Dental and Physical Minor Anomalies in the Discrimination of Children with Developmental Disorders/Impaired Development)

Autori
Jukić, Jelka ; Škrinjarić, Ilija ; Škrinjarić, Kristina ; Ulovec, Zlatko

Izvornik
Acta stomatologica Croatica (0001-7019) 38 (2004), 4; 229-305

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
djeca sa smetnjama u razvoju; minor anomalije; dentalne anomalije; diskriminacijska rasčlamba
(children with developmental disorders; minor anomalies; dental anomalies; discriminate analysis)

Sažetak
Oralne i tjelesne minor anomalije imaju visoku zastupljenost u djece sa smetnjama u razvoju u usporedbi sa zdravom djecom. Cilj ovoga rada bio je na temelju orodentalnih i tjelesnih minor anomalija potvrditi mogućnost diskriminacije djece sa smetnjama u razvoju od zdrave djece. Istraživanje je provedeno na uzorku od 303 djece sa smetnjama u razvoju (SR) i 303 zdrave djece kontrolne skupine. Uzorak djece sa smetnjama u razvoju uključivao je 176 mentalno nedovoljno razvijene djece (MNR), 70 nagluhe i gluhe djece (NG) te 57 slabovidne i slijepe djece (SV). Kontrolnu skupinu činilo je 303 zdrave osobe istog spola i dobi. Multivarijatna diskriminacijska raščlamba provedena je u manifestnom prostoru 18-ero dentalnih i tjelesnih minor anomalija. Početni prostor od 18 izvornih varijabli reduciran je na tri diskriminacijske funkcije. Postoji jasna diskriminacija i velika udaljenost centroida kontrolne od skupina djece sa smetnjama u razvoju. Za razdvajanje skupina važne su prve dvije diskriminacijske varijable koje objašnjavaju ukupno 95, 7% ukupne varijance. Prva varijabla nosi 87, 2% informacija i definirana je orodentalnim anomalijama i anomalijama nožnih prstiju. Druga varijabla objašnjava 8, 5% ukupnoga varijabiliteta, a definirana je dentalnim anomalijama i anomalijama uške. Treća funkcija, koja nije važna, sadrži samo 4, 3% ukupnoga varijabiliteta. Dobivene diskriminacijske funkcije omogućuju da se jasno razdvoje tri skupine djece sa smetnjama u razvoju, ali ne i da se jasno među se razdvoje pojedini entiteti unutar uzorka djece sa smetnjama u razvoju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Dentalna medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0065006

Ustanove
Stomatološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Jukić, Jelka; Škrinjarić, Ilija; Škrinjarić, Kristina; Ulovec, Zlatko
Vrijednost orodentalnih i tjelesnih minor anomalija u diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju // Acta stomatologica Croatica, 38 (2004), 4; 229-305 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Jukić, J., Škrinjarić, I., Škrinjarić, K. & Ulovec, Z. (2004) Vrijednost orodentalnih i tjelesnih minor anomalija u diskriminaciji djece sa smetnjama u razvoju. Acta stomatologica Croatica, 38 (4), 229-305.
@article{article, year = {2004}, pages = {229-305}, keywords = {children with developmental disorders, minor anomalies, dental anomalies, discriminate analysis}, journal = {Acta stomatologica Croatica}, volume = {38}, number = {4}, issn = {0001-7019}, title = {Value of Oro-Dental and Physical Minor Anomalies in the Discrimination of Children with Developmental Disorders/Impaired Development}, keyword = {children with developmental disorders, minor anomalies, dental anomalies, discriminate analysis} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Biological Abstracts
  • Index to Dental Literature