Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 18153

Zasnivanje ugrađenih računalnih sustava sa smanjenom osjetljivošću na kvarove


Hocenski, Željko
Zasnivanje ugrađenih računalnih sustava sa smanjenom osjetljivošću na kvarove 1996., doktorska disertacija, FER, Zagreb


Naslov
Zasnivanje ugrađenih računalnih sustava sa smanjenom osjetljivošću na kvarove
(Fault-tolerant Embedded Computation System Design)

Autori
Hocenski, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
FER

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09.1996

Godina
1996

Stranica
243

Mentor
Budin, Leo

Ključne riječi
Ugrađena račuanala; toleriranje kvarova; topla pričuva; hladna pričuva; ubacivanje kvarova; sposobnost toleriranja kvarova; zasnivanje; mikroprocesor; mikroupravljač
(Embedded computer; design; fault tolerance; stndby; workby (hot standby); fault injection; fault detection coverage; fault recovery coverage; microprocessor; microcontroller)

Sažetak
U ovome radu pozornost je posvećena zasnivanju i vrednovanju ugrađenih računalnih sustava koji toleriraju kvarove zasnovanima na mikroprocesorima i mikroupravljačima, čija je osnovna primjena u upravljanju manje složenim procesima u industriji. Opisana su neka osnovna svojstva i primjene ugrađenih računala. Prikazan je model zasnivanja sustava i postupci tijekom zasnivanja. Posebno su predstavljeni sustavi koji toleriraju kvarove. Postavljeni su osnovni zahtjevi spram zalihosti u sustavu i predstavljeni oblici zalihosti, koji su upotrebljeni pri zasnivanju navedena dva prototipa sustava. Opisani su oblici ponašanja sustava koji toleriraju kvarove u slučaju pojave kvara. Predstavljeni su neki načini otkrivanja kvarova u sustavu. Ispitivanja su obavljena na modularnom mikroprocesorskom sustavu za prohramsku podršku sa i bez zalihosti. Promatran je utjecaj vremena osvježavanja pričuve i periode budilice na broj otkrivenih kvarova i broj otkaza sustava. Na osnovi prikupljenih rezultata istraživanja načinjena je procjena sposobnosti toleriranja kvarova opisana parametrima za sposobnost otkrivanja kvarova i sposobnost oporavka od kvarova. Rezultati su pokazali znatno veću sposobnost toleriranja kvarova za programsku podršku sa zalihošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
RačunarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
036014

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Željko Hocenski, (67192)