Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Agro-sektor i procesi u zemljama tranzicije (CROSBI ID 111001)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ivanović, Milan Agro-sektor i procesi u zemljama tranzicije // Savremena poljoprivreda, 30 (2004), 3/4; 87-93

Podaci o odgovornosti

Ivanović, Milan

hrvatski

Agro-sektor i procesi u zemljama tranzicije

U radu se razmatra proces postsocijalističke tranzicije u zemlajam Jugo-istočne Europe, daju napomene o procesima globalizacije, ukazuje na temeljna pitanja agro-poduzetništva u procesima tranzicije, opisuju kooperative u agro sektoru. U zaključku se naglašava: (1) da je tranzicija u poljoprivredi bitno je povezana s razvojem cjelokupnog seoskog gospodarstva u lokalnim okvirima. Preusmjeravanje poljoprivredne radne snage glavni je činilac te tijesne povezanosti. Prevencija selektivnog iseljavana iz seoskih u urbana područja, podrazumijeva stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja unutar seoskog konteksta. (2) Na mikro razini (nivo poduzetnika) u ovom procesu ključni su: (a) samozapošljavanje, (b) razvoj mikro-poslovanja i (c) novo poduzetništvo. (3) Posebno je pitanje razvoja novog sistema društvenih vrijednosti u kojem su tolerancija i povjerenje najbitniji elementi, a na njima se gradi socijalna kohezija (društveni kapital). Bez usvajanja i prakticiranja ovih vrijednosti od strane najvećeg dijela stanovništva ne može se postići efikasna privreda pa tako ni realizirati agro-poduzetništvo.

agro sektor; procesi tranzicije; Europsko tržište

Rad je kao plenarno predavanje prezentiran na skupu"Poljoprivresa 2004", održanom od 18.-23.02.2004., Kopaonik, Srbija i Crba Gora.

engleski

Agro-sector and Processes in Transition Countries

nije evidentirano

agro-sector; processes of tranzition; European market

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30 (3/4)

2004.

87-93

objavljeno

0350-1205

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)