Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 181085

Tvrđavska Crkva sv. Ane u Slavonskom Brodu Johanna Lucasa von Hildebrandta


Uzelac, Zlatko
Tvrđavska Crkva sv. Ane u Slavonskom Brodu Johanna Lucasa von Hildebrandta // Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 28 (2004), 28; 188-207 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Tvrđavska Crkva sv. Ane u Slavonskom Brodu Johanna Lucasa von Hildebrandta
(Johann Lucas von Hildebrandt s Fortress Church in Slavonski Brod)

Autori
Uzelac, Zlatko

Izvornik
Radovi Instituta za povijest umjetnosti (0350-3437) 28 (2004), 28; 188-207

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Slavonski Brod; tvrđavska crkva; barokna arhitektura; tlocrt izduženog oktogona; Ascanio de Guadagni; princ Eugen Savojski; Johann Lucas von Hildebrandt
(Slavonski Brod; Frtress Church; Baroque Architecture; Ground-plan of elongated octogon; Ascanio de Guadagni; Prince Eugen Savoy; Johann Lucas von Hildebrandt)

Sažetak
U središtu i žarištu dominantnih osi simetrije barokne Tvrđave u Slavonskom Brodu, stajala je do rušenja u razdoblju neposredno nakon Drugog svjetskog rata tvrđavska crkva posvećena sv. Ani. Crkva je bila izgrađena 1743. godine zahvaljujući nastojanju generala Ascanija de Guadagna, Firentinca u carskoj službi, kao prva građevina terezijanskog razdoblja u razvitku Tvrđave. Temeljem 1996. godine provedenih arheoloških istraživanja i detaljne analize preostalih malobrojnih dokumenata koji govore o njezinu izgledu, pronađeno je projektno načelo i izvorni mjerni sustav, što je omogućilo točnu i pouzdanu rekonstrukciju izvornog izgleda arhitekture. Crkva je bila koncipirana poput paviljona koji natkriljuje oltar. S tlocrtom u obliku izduženog oktogona, imala je vrata na četiri strane, što je omogućavalo njezinu posebnu funkciju tvrđavske crkve u prilikama kao što su blagoslovi ratnih zastava i vojnički rituali odlaska graničarske vojske u rat, ali i u svakodnevnom životu posade Tvrđave. Visoka arhitektonska vrijednost i karakteristike njezine arhitekture ukazuju na to da pripada opusu velikog bečkog arhitekta Johanna Lucasa von Hildebrandta. Svojom arhitekturom ona označava konačnu rezultantu razvitka osobitog baroknog tipa crkvi s tlocrtom izduženog oktogona, koji je začet na samom početku baroka Vignolinom Crkvom sv. Ane u Vatikanu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0020002

Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zlatko Uzelac, (175596)