Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Brojnost sitnih glodavaca u njihova štetnost u GJ "Južna Krndija i (Kutjevačka)" i u rasadniku "Hajderovac" (CROSBI ID 110828)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Margaletić, Josip ; Glavaš, Milan ; Pavić, Krešimir, Pavić Brojnost sitnih glodavaca u njihova štetnost u GJ "Južna Krndija i (Kutjevačka)" i u rasadniku "Hajderovac" // Šumarski list, CXXVII (2003), 3-4; 99-107-x

Podaci o odgovornosti

Margaletić, Josip ; Glavaš, Milan ; Pavić, Krešimir, Pavić

hrvatski

Brojnost sitnih glodavaca u njihova štetnost u GJ "Južna Krndija i (Kutjevačka)" i u rasadniku "Hajderovac"

Metodom linearnog transekta istraživana je bronost populacije sitnih glodavaca i njihove štete na šumskom sjemenu i mladim biljkama u GJ "Južna Krndija i (Kutjevačka)" i u rasadniku "Hajderovac". Ukupno je na oba lokliteta uzorkovano 50 jedinki (30 u šumskoj sastojini i 20 u rasadniku). Determinrane su sljedeće vrste: Apodemus agrarius (Pall.), A. flavicollis (Melch.), A. sylvaticus (L.) i Cletrionomys glareolus (Schreib.). Najbrojnija vrsta je bio A. agrarius. U jednom transektu zabilježen je ulov u 20 % postavljenih klopki. Većina životinja ulovljena je tijekom listopada i studenoga, a najmanje u ožujku. U uzorku žira hrasta lužnjaka utvrđena su slijedeća oštećenja: od sitnih glodavaca 22.33 %, od kukaca 13.49 %, a od glodavaca i kukaca 7.44 % uzorka. U uzorku žira hrasta kitnjaka od sitnih glodavaca bilo je oštećeno 13.41 %, od kukaca 13.42 % te od glodavaca i kukaca 4.88 % uzorka. Na mlađim biljama zabilježena su oštećenja na 7.39 % uzorka.

sitni glodavci; oštećenja; šumsko sjeme; šumska sastojina; rasadnik

nije evidentirano

engleski

The numerousness of small rodents and their harmfulness in management unit "Južna Krndija i (Kutjevačka)" and in nursery "Hajderovac"

nije evidentirano

small rodents; damages; forest seeds; forest stand; nursery

nije evidentirano

Podaci o izdanju

CXXVII (3-4)

2003.

99-107-x

objavljeno

0373-1332

1846-9140

Povezanost rada

Šumarstvo