Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi (CROSBI ID 503556)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | domaća recenzija

Antunac, Neven Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi // Zbornik predavanja / Barać, Zdravko (ur.). Pluska: HLAD, 2004. str. 50-69

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven

hrvatski

Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi

U radu su prikazani čimbenici koji utječu na proizvodnju i sastav ovčjeg mlijeka (genetski i zootehnički, okolišni i upravljanje). Budući se ovčje mlijeko isključivo koristi za proizvodnju sireva (uglavnom tvrdih), sastav i osobine mlijeka su od presudnog značaja u preradi. Prikazana je usporedba prosječnog sastava ovčjeg i kravljeg mlijeka.Na osnovu rezultata istraživanja, prikazane su prosječne vrijednosti (min-max) količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti, bjelančevina i laktoze u mlijeku paških, creskih, istočno-frizijskih ovaca i travničke pramenke. Od fizikalnih svojstava navedene su prosječne pH vrijednosti i točke ledišta mlijeka. Prosječan broj somatskih stanica u mlijeku pojedinih pasmina ovaca prikazan je ovisno o načinu mužnje (ručna-strojna mužnja), postavljenoj graničnoj vrijednosti od 700000/mL i vrsti izoliranih uzročnika mastitisa. U najvećem broju slučajeva (85) iz uzoraka mlijeka izoliran je Staphylococcus aureus ; Micrococcus spp. (28) ; Streptococcus "D" (5) i Escherichia coli (4). Broj somatskih stanica je u mlijeku paških i istočno frizijskih ovaca bio izrazito nizak što potvrđuje da je zdravstveno stanje vimena bilo jako dobro. Bez obzira da li se provodi ručna ili strojna mužnja, broj somatskih stanica u mlijeku kod spomenutih pasmina ovaca može biti znatno niži od granične vrijednosti 1 milion/mL, koju predlažu pojedini autori.

ovčje mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; laktacija; higijenska kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Composition and properties of sheep milk and their influence in processing

nije evidentirano

sheep milk; chemical composition; physical properties; lactation; hygienic quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

50-69.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik predavanja

Barać, Zdravko

Pluska: HLAD

Podaci o skupu

"Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj".

pozvano predavanje

21.10.2004-22.10.2004

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)