Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje (CROSBI ID 467598)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sudar, Rezica ; Vratarić, Marija ; Jurković, Zorica ; Sudarić, Aleksandra Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka) / Hegedušić, Vesna et al. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 62-x

Podaci o odgovornosti

Sudar, Rezica ; Vratarić, Marija ; Jurković, Zorica ; Sudarić, Aleksandra

hrvatski

Sastav triacilglicerola ulja iz različitih OS kultivara soje

Zrno soje Glycine max (M) Merrill je jedan od najvažnijih izvora visokovrijednih bjelančevina i ulja. Njihov sadržaj, kao i prinos po hektaru napređuju se agronomskim i genetskim istraživanjima. Oplemenjivački program na Poljoprivrednom institutu Osijek usmjeren je na stabilnost prinosa i kakvoću sojinih kultivara. Sastav triacilglicerola određen je u ulju deset kultivara soje iz makropokusa sa tri lokacije. Ispitivani kultivari kreirani su na Poljoprivrednom institutu Osijek. Ekstrakcija ulja provedena je metodom po Soxhletu sa dietileterom kome je dodano 100mg/l butilhidroksitoluena za inhibiranje oksidativne degradacije ulja. Sirovo sojino ulje pročišćeno je od negliceridnih komponenti SE kromatografijom. Triacilgliceroli su analizirani tekućinskom kromatografijom s refraktiv indeks detekcijom i dvije Pecosphere 3x8 C18 kolone povezane u seriju. Masne kiseline određene su plinskom kromatografijom. Triacilgliceroli iz ulja deset OS kultivara soje sa tri lokacije sadrže zasićene masne kiseline: palmitinsku, 10.96-11.80%, stearinsku, 3.33-3.92% i nezasićene:oleinsku, 18.72-22.02%, linolnu, 52.98-54.55% i linolensku kiselinu 8.64-9.88%. Dobiveni rezultati pokazuju da između sojinih kultivara postoji razlika u sastavu triacilglicerola. Ovaj rad predstavlja preliminarne rezultate koji mogu biti korisni za unapređenje kakvoće zrna sojinih kultivara.

Glycine max; ulje u zrnu; sojino ulje; triacilgliceroli; masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Triacylglycerol composition of oils from OS soybean cultivars

nije evidentirano

Glycine max; seed oil content; soybean oil; triacylglycerols; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

62-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem : (zbornik sažetaka)

Hegedušić, Vesna et al.

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)