Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Gradovi i magnati: odnos hrvatskih velikaša i srednjovjekovnih dalmatinskih i hrvatskih komuna (s posebnim osvrtom na primjer Šubića Bribirskih) (CROSBI ID 503436)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Karbić, Damir Gradovi i magnati: odnos hrvatskih velikaša i srednjovjekovnih dalmatinskih i hrvatskih komuna (s posebnim osvrtom na primjer Šubića Bribirskih) // Hrvatska i Europa. Integracije u povijesti. II. kongres hrvatskih povjesničara / Benyovsky, Irena ; Budak, Neven (ur.). Zagreb: FF Press, 2004. str. 123-x

Podaci o odgovornosti

Karbić, Damir

hrvatski

Gradovi i magnati: odnos hrvatskih velikaša i srednjovjekovnih dalmatinskih i hrvatskih komuna (s posebnim osvrtom na primjer Šubića Bribirskih)

Odnos hrvatskih velikaša prema dalmatinskim srednjovjekovnim komunama obrađivan je unutar hrvatske historiografije, ali uglavnom iz očišta povijesti navedenih gradova. Tome je znatno doprinijela i činjenica da su dostupni (sačuvani) izvori uglavnom gradske provenijencije te samim time daju iskrivljenu sliku i stvaraju dojam da su u poligonu sila (kralj-hrvatski velikaši-dalmatinski i hrvatski gradovi-Venecija) gradovi bili najvažniji i gotovo nadmoćni faktor. U radu se analiziraju odnosi između dalmatinskih gradova i knezova Bribirskih (Šubića) u razdoblju od kraja 12. do sredine 14. stoljeća te opisuju mehanizmi koje je ova velikaška obitelj koristila u svojim pokušajima da zagospodari rečenim komunama. U radu se posebna pažnja poklanja velikaškom korištenju “ konstitucionalnih” sredstava (utjecaj na djelovanje komunalnih organa i vijeća, ali i na kodifikaciju statutarnog prava) radi ostvarivanja tog cilja.

politička povijest; društvena povijest; povijest gradova; plemstvo; srednji vijek

nije evidentirano

engleski

Cities and magnates: relations between Croatian magnates and medieval Dalmatian and Croatian communes (with particular attention awarded to the case of the Šibući of Bribir)

nije evidentirano

political history; social history; urban history; nobility; the Middle Ages

nije evidentirano

Podaci o prilogu

123-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Benyovsky, Irena ; Budak, Neven

Zagreb: FF Press

Podaci o skupu

Hrvatska i Europa. Integracije u povijesti. II. kongres hrvatskih povjesničara

predavanje

29.09.2004-03.10.2004

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Povijest