Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti (CROSBI ID 503360)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Gajdoš Kljusurić Jasenka ; Đaković, Senka ; Kruhak, Ivan ; Kurtanjek Želimir
hrvatski
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
Briggs-Rauscherov oscilacijski sustav u radu je poslužio kao mjerna metoda za odredivanje antioksidacijske aktivnosti namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju kao npr.voće, povrće, vino, sokovi i slično. Reakcija se temelji na efektu inhibicije slobodnih radikala antioksidansima. Praćenjem potencijala reakcije prate se promjene u samoj reakciji, a specičnost reakcije je da se radi o oscilacijskoj reakciji. Dodatkom tvari koja ima antioksidacijska svojstva u reakciju, oscilacije se ovisno o sadržaju antioksidansa privremeno prekidaju da bi se nakon nekog vremena ponovno nastavile. Vrijeme prekida oscilacijskih reakcija naziva se vremenom inhibicije (IT) i proporcionalno je ovisno o sadržaju tj. količini antioksidansa. Očitavanje vremena inhibicije može biti vrlo subjektivno, te je načinjen proračun vremena inhibicije u programu WR Mathematica , gdje se podaci interpoliraju i Newtonovom metodom računaju točke početka i kraja intervala vremena inhibicije. Cilj je, iz što točnije procjene vremena inhibicije, prema modelu koji je takoder izračunat uz pomoć WR Mathematica, izračunati antioksidacijsku aktivnost (Aa) mjerenih namirnica.
BR reakcija; vrijeme inhibicije
nije evidentirano
engleski
Determination of inhibition time as index of antioxidant activity
nije evidentirano
BR reaction; inhibition time
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
PriMath 2003
poster
25.09.2003-26.09.2003
Zagreb, Hrvatska