Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija utjecaja na promjene u krajoliku trase autoceste 5c (CROSBI ID 755470)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Jurković, Sonja ; Gašparović, Sanja Studija utjecaja na promjene u krajoliku trase autoceste 5c // Studija utjecaja na promjene u krajoliku trase autoceste 5c. 2003.

Podaci o odgovornosti

Jurković, Sonja ; Gašparović, Sanja

hrvatski

Studija utjecaja na promjene u krajoliku trase autoceste 5c

Trasa novog europskog pravca Autoceste Vc prolazi kroz istočnu Slavoniju i to od graničnog prijelaza s Mađarskom uz Beli Manastir do graničnog prijelaza na Savi sa Bosnom i Hercegovinom. Trasa ceste prolazi poprečnim smjerom na pružanje rijeke Drave i Save, od sjevera prema jugu, na bliskoj udaljenosti od nekoliko gradova i naselja (Beli Manastir, Osijek, Đakovo, Andrijevci), ali u suštini svojom cijelom trasom prolazi po agrarnom prostoru (više od 62%) i to na vrlo kvalitetnim obradivim poljodjelskim površinama. Budući da se trasa pruža po ravnici sa malim visinskim razlikama, cesta nema većih fizičkih zadiranja u teren, osim mostova i vijadukata preko rijeka, kanala i inundacija. Utjecaj na krajolik buduće autoceste ipak je znatan. Upravo činjenica da je položena po ravnici, sa dalekim pogledima i saglediva sa okolnih dijelova prostora, zahtjeva da se istraže i vizualne promjene na prostor i krajobraz. Osim toga, trasa djelomično prolazi i kroz šumske predjele, a svakako utječe i na režim voda, životnih tokova i putova životinja. Radi toga je bilo neophodno potrebno, unutar Studije o utjecaju na okoliš trase autoceste, posebno obraditi promjene i posljedice prolaza trase na elemente krajolika. Studija analiza promjena na elemente krajolika pokazale je da iako će utjecaj autoceste na promjene u krajoliku biti znatan, ipak ne će se trasa autoceste doživljavati kao ranjavanje krajolika. Pažljivim naime oblikovanjem njenog cijelog okolnog prostora moći će se utjecaji na krajolik držati pod kontrolom što se tiče ekoloških oštećenja, ali će se i oblikovanjem dodatnih elemenata krajobraznog uređenja afirmirati karakteristike prostora.

promet; autocesta; Slavonija; krajobraz

nije evidentirano

engleski

Study of lanscape changes of highway 5c

nije evidentirano

traffic; highway; Slavonia; landscape

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studija utjecaja na promjene u krajoliku trase autoceste 5c

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Tekstilna tehnologija