Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju (CROSBI ID 503330)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hamin, Sandra ; Berković, Katarina ; Ciković, Nada
hrvatski
Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju
U većini vrsta konzervirane hrane i pića pakirane u nelakirane limenke od bijelog lima dolazi do otapanja kositra, koji je stoga u određenim koncentracijama prisutan u hrani. Agresivnost sadržaja limenki može se smanjiti dodatkom prirodnih spojeva kao inhibitora procesa korozije. Agar se u prehrambenoj industriji koristi kao želirajuće sredstvo, emulgator, stabilizator i ugušćivač u proizvodnji sladoleda, želea, juha, umaka, konzerviranog mesa i ribe. Biljnog je porijekla, te se koristi i u prehrani vegetarijanaca. Pektin također ima komercijalnu primjenu kao sredstvo za želiranje i zgušnjavanje. U ovom radu je metodama potenciostatske polarizacije ispitan utjecaj agara na koroziju kositra. U tu svrhu korištene su modelne otopine 0.3% NaCl sa i bez dodatka agara u koncentracijama od (0.5, 1 i 2) g/L. Usporedbom dobivenih rezultata sa prethodno objavljenim rezultatima ispitivanja djelovanja otopina pektina istih koncentracija na kositar pokazalo se da je agar nešto manje agresivan medij u odnosu na pektin. Rezultati također ukazuju na male razlike u djelovanju otopina različitih koncentracija.
agar; korozija kositra; pektin
nije evidentirano
engleski
The Influence Of Agar On Tin Corrosion In Salt Medium
nije evidentirano
agar; tin corrosion; pectin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
61-64-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. hrvatski simpozij o elektrokemiji, Zbornik radova
Gojo, Miroslav
Zagreb: Narodne novine
Podaci o skupu
3. Hrvatski Simpozij o elektrokemiji
predavanje
30.05.2004-03.06.2004
Dubrovnik, Hrvatska