Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality (CROSBI ID 110627)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kristek, Suzana ; Bešlo, Drago ; Pavlović, Hrvoje ; Kristek, Andrija Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality // Czech journal of food sciences, 22 (2004), 4; 125-132. doi: 10.17221/3416-CJFS

Podaci o odgovornosti

Kristek, Suzana ; Bešlo, Drago ; Pavlović, Hrvoje ; Kristek, Andrija

engleski

Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality

U kontroliranim uvjetima (2, 5% soli ; 21oC), uz upotrebu starter kultura (kontrola ; Leuconostoc meseneroides - 700 mil. cfu/ml ; Lactococcus lactis ssp. lactis - 500 mil. cfu/ml ; sok iz prethodne fermentacije) praćen je tijek fermentacije kupusa u 3 ciklusa i 4 ponavljanja. Svaki od navedenih ciklusa trajao je 28 dana. Microbiological and chemical characteristics of the sauerkraut during of the 28 day fermentation period were investigated. Svakodnevno je praćen sadržaj bakterija mliječne kiseline, koncentracija mliječne kiseline i pH medija. Po završetku fermentacije svakog ciklusa odredila su se organoleptička svojstva finalnog proizvoda koja su se dalje pratila 6 mjeseci da bi se definirao rok upotrebe. Najbolji rezultati u pogledu kvalitete kiselog kupusa dobiveni su primjenom starter kulture L. lactis ssp. lactis, a potom fermentacijom vođenom prirodnom, spontanom florom kupusa (kontrolna varijanta). Organoleptička svojstva i rok upotrebe finalnog proizvoda dobivenog uz korištenje bakterije mliječne kiseline Leuconostoc meseneroides kao starter kulture bila su bolja od korištenja soka kiselog kupusa, najboljih organoleptičkih svojstava, dobivenog iz prethodnog ciklusa fermentacije.

fermentation ; lactic acid bacteria ; L.lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptic properties ; sauerkraut

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22 (4)

2004.

125-132

objavljeno

1212-1800

1805-9317

10.17221/3416-CJFS

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija

Poveznice