Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality (CROSBI ID 110627)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kristek, Suzana ; Bešlo, Drago ; Pavlović, Hrvoje ; Kristek, Andrija
engleski
Effect of starter cultures L. mesenteroide and L. lactis ssp. lactis on sauerkraut fermentation and quality
U kontroliranim uvjetima (2, 5% soli ; 21oC), uz upotrebu starter kultura (kontrola ; Leuconostoc meseneroides - 700 mil. cfu/ml ; Lactococcus lactis ssp. lactis - 500 mil. cfu/ml ; sok iz prethodne fermentacije) praćen je tijek fermentacije kupusa u 3 ciklusa i 4 ponavljanja. Svaki od navedenih ciklusa trajao je 28 dana. Microbiological and chemical characteristics of the sauerkraut during of the 28 day fermentation period were investigated. Svakodnevno je praćen sadržaj bakterija mliječne kiseline, koncentracija mliječne kiseline i pH medija. Po završetku fermentacije svakog ciklusa odredila su se organoleptička svojstva finalnog proizvoda koja su se dalje pratila 6 mjeseci da bi se definirao rok upotrebe. Najbolji rezultati u pogledu kvalitete kiselog kupusa dobiveni su primjenom starter kulture L. lactis ssp. lactis, a potom fermentacijom vođenom prirodnom, spontanom florom kupusa (kontrolna varijanta). Organoleptička svojstva i rok upotrebe finalnog proizvoda dobivenog uz korištenje bakterije mliječne kiseline Leuconostoc meseneroides kao starter kulture bila su bolja od korištenja soka kiselog kupusa, najboljih organoleptičkih svojstava, dobivenog iz prethodnog ciklusa fermentacije.
fermentation ; lactic acid bacteria ; L.lactis ssp. lactis ; L. mesenteroides ; organoleptic properties ; sauerkraut
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22 (4)
2004.
125-132
objavljeno
1212-1800
1805-9317
10.17221/3416-CJFS
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija