Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 178147

Iz povijesti fenoloških motrenja i mjerenja temperature tla u Kaštelanskom zaljevu


Vučetić, Marko; Vučetić, Višnjica
Iz povijesti fenoloških motrenja i mjerenja temperature tla u Kaštelanskom zaljevu // Zbornik Kaštela kolijevka Hrvatske / Hodžić, Milan (ur.).
Kaštel Stari: Matica Hrvatske Kaštela, 1998. str. 301-305 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Iz povijesti fenoloških motrenja i mjerenja temperature tla u Kaštelanskom zaljevu
(A Short History of Phenological Observations and Soil Temperature Measurement in the Kaštela Bay)

Autori
Vučetić, Marko ; Vučetić, Višnjica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik Kaštela kolijevka Hrvatske / Hodžić, Milan - Kaštel Stari : Matica Hrvatske Kaštela, 1998, 301-305

Skup
Simpozij Kaštela kolijevka Hrvatske

Mjesto i datum
Kaštel Stari, Hrvatska, 30.09-03.10.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kaštel Stari ; temperatura tla ; fenološke faze biljaka i lastavica
(Kaštel Stari ; soil temperature ; phenological stages of plants and swallows)

Sažetak
Meteorološka postaja u Kaštel Starom bila je u skupini postaja na kojima su započela prva fenološka motrenja i mjerenja temperature tla u Hrvatskoj. Ta su motrenja i mjerenja uvedena u svakodnevni rad meteorološke službe odmah po ustroju Agrometeorološkog sektora unutar Državnog hidrometeorološkog zavoda. Tadašnju službu motritelja na postaji obavljao je gosp. Đorđe Burić. Fenološka motrenja započela su u siječnju 1951. godine. Tada se motre fenološke faze na voćkama, maslini oblici i vinovoj lozi (Muskat Hamburg i Alfus-ali). Od poljskih radova prate se proljetni radovi. Također se prate i ptice i to lastavica (Hirundo rustica). U kasnijim godinama proširen je broj fenoloških objekata. Zbog nepotpunosti fenoloških nizova, a i zbog promjena u sustavu motrenja u radu će biti prikazana osnovna analiza samo pojedinih nizova motrenja fenoloških objekata. Mjerenja temperature tla započinju također u siječnju 1951. godine. Mjerenja se obavljaju klasičnim termometrima na dubinama 2 cm, 5 cm, 10 cm i 20 cm. Mjerenja na dubinama 30 cm i 50 cm uvode se 21. lipnja 1956. godine. Mjerenja su obavljana u klimatološkim terminima 7 sati, 14 sati i 21 sat. U radu će biti prikazana analiza vrijednosti temperature tla po pojedinim dubinama. Fenološka motrenja i mjerenja temperature tla prekidaju se 31. prosinca 1970. godine. Zbog posebitosti položaja Kaštelanskog zaljeva te zbog dvadesetgodišnjeg niza motrenja i mjerenja na postaji u Kaštel Starom neshvatljiv je propust i prekid u motrenjima i mjerenjima. Stoga se u radu argumentirano preporuča što hitniji nastavak fenoloških motrenja i mjerenja temperature tla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeofizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
004001

Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod