Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Violinski koncerti Božidara Kunca (CROSBI ID 503017)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Doliner, Gorana Violinski koncerti Božidara Kunca. 2003

Podaci o odgovornosti

Doliner, Gorana

hrvatski

Violinski koncerti Božidara Kunca

U referatu ću obraditi violinske koncerte Božidara Kunca: Prvi koncert za violinu i orkestar u g-molu opus 8, nastao 1927., posvećen Zlatku Balokoviću i Drugi koncert za violinu i orkestar u d-molu opus 55., nastao 1954., također posvećen Zlatku Balokoviću. Oni se nalaze u okruženju nekoliko orkestralnih partitura, nastajalih tijekom cjelokupnog stvaralačkog rada autora. Najbliža je Aspiration za violinu i klavir, odnosno njezina orkestralna verzija iz 1953., djelo također posvećeno Zlatku Balokoviću. Bližima možemo sagledati i klavirske koncerte: Koncert za klavir i orkestar u h-molu opus 22, iz 1934. Posvećen je Lovri Matačiću koji je dirigirao na praizvedbi kada je autor svirao solističku dionicu i Drugi, tzv. Glasovirski koncert za male ruke i orkestar (nedovršen) u C-duru opus 72 (!, i De Elda's Love Songs ima isti broj opusa) iz 1962. Također Na Nilu za visoki (srednji) glas i veliki orkestar na tekst Vladimira Vidrića opus 7, Svečana ouvertura za veliki orkestar opus 13 i neka druga originalna orkestralna djela kao i skladbe: Baletna scena za dva klavira opus 54 iz 1953. (verzija za veliki orkestar), Zima na tekst Antuna Branka Šimića iz Tri pjesme za bas i klavir opus 29 posvećen Lavu Vrbaniću, iz 1936. koja ima verziju za glas i orkestar iz 1942., dopunjavaju sliku orkestralnog i koncertantnog skladateljskog izraza Božidara Kunca. Većina navedenih djela su jednostavačna (prvi violinski i drugi klavirski koncert ima podjelu na stavke). U g-mol koncertu već su utvrđene određene folklorne sadržajnosti, u to vrijeme izraz pripadanja dominantnoj orijentaciji hrvatskih skladatelja. D-mol koncert pak odaje nostalgične folklorne ugođaje. Bez namjere da ustvrdim konačno stanje različitih skladbi u kojima Kunc koristi orkestar ili da prenesem sve pojedinosti koje popisi sadrže, želim upozoriti na količinu takvih djela i naznačiti povezanost orkestralnih partitura, na prvom mjestu njegovih violinskih koncerata, a tek na drugom, njegovih ostalih djela s orkestrom.

Violinski koncerti; Kunc

nije evidentirano

engleski

The Violin Concertos of Božidar Kunc

nije evidentirano

The Violin Concertos; Kunc

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Proslava 100. obljetnice rođenja Božidara Kunca (1903.-1964.)/100th Anniversary Celebration of the Birth of Božidar Kunc (1903-1964)

pozvano predavanje

20.11.2003-22.11.2003

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




Znanost o umjetnosti