Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 177501

Budimski lekcionari Dragutina Prohaske - prilog hrvatskoj glazbenoj historiografiji


Doliner, Gorana
Budimski lekcionari Dragutina Prohaske - prilog hrvatskoj glazbenoj historiografiji // Zbornik o Dragutinu Prohaski književnom povjesničaru i književnom kritičaru. Zbornik radova sa znanstvenoga skupa, Osijek, 16. i 17. svibnja 2002 / Maštrović, Tihomil (ur.).
Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 221-228


Naslov
Budimski lekcionari Dragutina Prohaske - prilog hrvatskoj glazbenoj historiografiji
(Budim Lectionaries by Dragutin Prohaska - A contribution to Croatian Musical History)

Autori
Doliner, Gorana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Zbornik o Dragutinu Prohaski književnom povjesničaru i književnom kritičaru. Zbornik radova sa znanstvenoga skupa, Osijek, 16. i 17. svibnja 2002

Urednik/ci
Maštrović, Tihomil

Izdavač
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2003

Raspon stranica
221-228

ISBN
953-6682-45-1

Ključne riječi
Lekcionari, glazbena historiografija
(Lectionaries, music historiography)

Sažetak
U raspravi Budimski lekciobari XVIII vijeka prema bosanskodalmatinskomu od I. Bandulavića Dragutin Prohaska je ostvario prilog području hrvatske glazbene historiografije. Navedeni Prohaskini podacti upozorili su na one druge koje Prohaska ne citira, a koji izravno prikazuju ulogu glazbe u lekcijskom pjevanju. Oni koje je u različitom stupnju prisutnosti naznačeno u lekcionarima, odnosno evanđelistarima. Već po njima spoznaje je jedan glazbeni sloj koji inače ostaje nezamijećen ili slabije zamijećen u studijama o glazbenim pojavama. Stoga nije čudno da onodobna, a isto tako i suvremena hrvatska glazbena historiografija ne prikazuje raspravu Dragutina Prohaske. Njegov je prilog međutim neovisan o toj neostvarenoj recepciji, a isto tako, neizravno i o Prohaskinu radu neovisno, špsebne teme nalaze odjeka u muzikološkoj struci, poput glazbenog nazivlja. U članku se prikazuje mali, pojedini ali dragocjen prilog Dragutina Prohaske koji može upotpuniti ondašnje pokazatelje i današnje spoznaje u raspravljanju historiografskih pitanja liturgijske glazbe, napose lekcijskog pjevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0101505

Autor s matičnim brojem:
Gorana Doliner, (516)