Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176842

Bezmasna prehrana - da ili ne?


Delaš, Ivančica
Bezmasna prehrana - da ili ne? // "Svijet hrane" 2004.
Zagreb: Robinson, 2004. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Bezmasna prehrana - da ili ne?
(Fat free diet - yes or no?)

Autori
Delaš, Ivančica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
"Svijet hrane" 2004. / - Zagreb : Robinson, 2004

Skup
"Svijet hrane" 2004 - Stručni simpozij prehrambene industrije, znanstvenika i turističkih djelatnika Hrvatske

Mjesto i datum
Istarske toplice, Hrvatska, 25-28. 05. 2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Bezmasna prehrana; pretilost; zdravlje; esencijalne masne kiseline
(Fat free diet; obesity; health; essential fatty acids)

Sažetak
Prehranu možemo najbolje definirati kao iskorištavanje hrane od strane živih organizama. Iako nam se čini da je o hrani već sve poznato i rečeno, kompleksnost sastava hrane, kao i složenost biokemijskih puteva njezina korištenja u organizmu, još uvijek predstavljaju veliku nepoznanicu. Optimalna prehrana pretpostavlja unos hrane koja svojom količinom i sastavom u potpunosti zadovoljava potrebe organizma, ali ih ne premašuje. Nažalost, pretilost kao posljedica prekomjernog unošenja hrane poprimila je razmjere epidemije, a koronarne bolesti kao redoviti pratilac pretilosti predstavljaju najučestaliji uzrok smrti u razvijenom svijetu. Preporuka zdravstvenih organizacija da sadržaj masnoća u hrani bude manji od 30%, dovela je u nekim slučajevima do pretjeranog izbjegavanja masnoća uopće. Iako su se bezmasne dijete i dijete sa sniženim udjelom masnoća pokazale učinkovite kod osoba sa kliničkom slikom hiperlipoproteinemija, razvijene ateroskleroze i povišenog krvnog tlaka, kod zdravih osoba mogu dovesti do negativnog učinka ukoliko se primijenjuju kroz dulje vrijeme. Pored niza promjena uzrokovanih nedostatkom esencijalnih masnih kiselina, kao što su smanjena brzina rasta, dermatitis, lezije kože i gubitak kose, kao prateća pojava može se javiti hipo- ili avitaminoza vitamina topljivih u uljima, dakle vitamina A, D, E i K. Masnoće nisu, dakle, same po sebi dobre ili loše, važno je da njihov unos bude kvalitativno i kvantitativno uravnotežen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0108068

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivančica Delaš, (86340)