Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176604

Zagrebačka škola uzgajanja šuma i gospodarenje nizinskim šumama


Anić, Igor
Zagrebačka škola uzgajanja šuma i gospodarenje nizinskim šumama // Bilten Parka prirode Lonjsko polje / Gugić, Goran (ur.).
Jasenovac: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, 2004. str. 25-37 (predavanje, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Zagrebačka škola uzgajanja šuma i gospodarenje nizinskim šumama
(The Zagreb School of Silviculture and the Management of lowland Forests)

Autori
Anić, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Bilten Parka prirode Lonjsko polje / Gugić, Goran - Jasenovac : Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, 2004, 25-37

Skup
Stanje šuma u Parku prirode Lonjsko polje - gospodarenje i očuvanje krajobrazne i biološke raznolikosti

Mjesto i datum
Nova Gradiška, Hrvatska, 18.03.2004.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Uzgajanje šuma; nizinske šume; gospodarenje šumom; biološka raznolikost
(Silviculture; lowland forest; forest management; biodiversity)

Sažetak
Česti su prigovori šumarima kako svojim postupcima &laquo ; ; krče&raquo ; ; šumu, &laquo ; ; uništavaju&raquo ; ; stabla, ne postupaju &laquo ; ; ekološki&raquo ; ; , traži se zaštita šuma od šumara i sl. Pri tome se zaboravlja činjenica kako je Hrvatska jedna od najbogatijih europskih zemalja po prirodnim šumama. Naime, približno 95% naših šuma je prirodnoga karatera. To znači kako su nastale i razvijaju se prirodno. Izmjena generacija se obavlja u skladu s prirodnim načelima. Prirodan način njihova postanka, prirodnost strukture, stupanj biološke raznolikosti, ekološka i socijalna vrijednost govore također u prilog tome. Postavlja se pitanje kako je moguća takva slika naših šuma s obzirom kako je većina gospodarskoga karaktera? Istodobno, kako je moguće da je površina šuma u Hrvatskoj i pored gospodarenja ostala gotovo nepromijenjena u posljednjih stotinjak godina? Odgovori su sažeti u činjenici kako je šumarstvo u Hrvatskoj tradicionalno ustrojeno prema načelima prirodnoga pristupa šumskom ekosustavu. Taj se pristup gotovo dva i pol stoljeća razvija pod nazivom &laquo ; ; Zagrebačka škola uzgajanja šuma&raquo ; ; i primjenjuje u svim, pa tako i nizinskim šumama. Cilj je ovoga članka pojasniti što je &laquo ; ; Zagrebačka škola uzgajanja šuma&raquo ; ; i kako se njezina načela primjenjuju u praksi gospodarenja nizinskim šumama. Šume u prostoru Parka prirode Lonjsko polje dobar su primjer za to obzirom na činjenicu kako je u njima radio jedan od najznačajnijih predstavnika škole, veliki hrvatski šumar i književnik – Josip Kozarac.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0068103

Autor s matičnim brojem:
Igor Anić, (204100)