Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176471

Prehrambene navike i unos kalcija u žena smanjene gustoće kosti


Colić Barić, Irena; Giljević, Zlatko; Škreb, Franjo; Šatalić, Zvonimir; Delić, Sanja; Cecić, Ivana
Prehrambene navike i unos kalcija u žena smanjene gustoće kosti // 2. hrvatski kongres o osteoporozi
Rovinj, Hrvatska, 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prehrambene navike i unos kalcija u žena smanjene gustoće kosti
(Dietary habits and calcium intake in women with low BMD)

Autori
Colić Barić, Irena ; Giljević, Zlatko ; Škreb, Franjo ; Šatalić, Zvonimir ; Delić, Sanja ; Cecić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
2. hrvatski kongres o osteoporozi

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 27-30.03.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Prehrana; kalcij; osteoporoza; BMD
(Diet; calcium; osteoporosis; BMD)

Sažetak
Smatra se da je u Hrvatskoj oko 400 000 žena s dijagnosticiranom osteopenijom i 200 000 sa osteoporozom. Epidemiološke i kliničke studije pokazuju da adekvatan unos kalcija smanjuje rizik i povoljno djeluje na razvoj metaboličkih bolesti kostiju poput osteoporoze i osteopenije. Prehrambeni referntni unos (DRI) kalcija za žene starije od 50 godina je 1200 mg na dan. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti prehrambene navike i odrediti unos kalcija u pacijentica s osteopenijom i osteoporozom. Korišten je kvantitativan upitnik učestalosti unosa namirnica (FFQ). Ispitanici (n = 199) su bile žene dobi 64, 1 ± 8, 68 (x ± SD) godina koje su dolazile na redoviti liječnički pregled u dvije bolnice u Zagrebu. Prosječan unos kalcija hranom iznosio je 79, 8% DRI. Kalcij u obliku dodataka hrani (suplemenata) koristi 60, 2% ispitanica, pa je u tih osoba prosječan dnevni unos kalcija znatno veći (100, 9% DRI). 27, 8% ispitanica navodi da je razdoblje života u kojem su u najvećim količinama konzumirali mlijeko i mliječne nakon pedesete godine života. Trenutno čak 68, 3% ispitanica ne konzumira mlijeko, a kao razlog se najćešće navode probavne smetnje iako niti u jedne pacijentice nije dijagnosticirana laktoza intolerancija. U cilju utvrđivanja educiranosti bolesnica, postavljena su i pitanja u svezi preporučenog dnevnog unosa kalcija i 52, 0% ispitanica nije znalo odgovor, a svega 11, 8% je znalo koje namirnice su dobar izvor kalcija. Najveći broj ispitanica prepoznao je mlijeko i mliječne proizvode kao namirnice bogate kalcijem. U cilju poboljšanja stanja, a ne samo u cilju prevencije, neophodno je poboljšati informiranost osobito ženskog dijela populacije o ulozi i izvorima kalcija u prehrani. Do tada preporuča se upotreba suplemenata ili konzumiranje kalcijem obogaćenih namirnica budući da unos kalcija prehranom nije adekvatan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb