Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176411

Neuralni model usmjeravanja pažnje u vidnom polju


Domijan, Dražen
Neuralni model usmjeravanja pažnje u vidnom polju // XIV. Dani psihologije u Zadru - Sažetci radova / Ćubela Adorić, V., Manenica, I., Penezić, Z. (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, 2004. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Neuralni model usmjeravanja pažnje u vidnom polju
(Neural model for attentional deployment in the visual field)

Autori
Domijan, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. Dani psihologije u Zadru - Sažetci radova / Ćubela Adorić, V., Manenica, I., Penezić, Z. - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2004

Skup
XIV. Dani psihologije

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 26-29.05.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pažnja; neuralni model; mapa salijentnosti
(Attention; neural model; saliency map)

Sažetak
Modeli vidnog pretraživanja zasnivaju se na pretpostavci da vidni korteks najprije izračunava mapu salijentnosti odnosno mapu točaka interesa koja određuje prioritet ili redosljed kojim će se pristupati lokacijama. Aktivnost mape točaka interesa se očitava pomoću neuronske mreže sa lateralnom inhibicijom koja pronalazi točku najveće aktivnosti. Nakon završene obrade informacija na točki, snažan inhibitorni impuls je ugasi i pažnja se pomakne na slijedeću najaktivniju točku. Problem ovog pristupa je da se nakon nekog vremena inhibicija smanji te se pažnja ponovo vraća na početnu točku. Drugi problem je nemogućnost odabira više lokacija odjednom. Također, pokreti očiju pomiču točke interesa te inhibitorni impulsi ne mogu adekvatno pratiti tijek pretraživanja (Itti i Koch, 2001 ; Wolfe, 2003). U radu je predložen novi pristup očitavanju mape točaka interesa koji polazi od dendrita kao osnovnih elemenata neuralnog procesiranja informacija. Mapa salijentnosti šalje signale mreži ekscitatornih i inhibitornih neurona sa dendritima. Selektivno propuštanje signala koji se nalaze unutar određenog raspona intenziteta aktivnosti ostvareno je zajedničkim djelovanjem dva posebna neurona usmjerivača koji inhibiraju dendrite ekscitatornih i inhibitornih neurona. Kada je aktivnost u nekoj točki mape salijentnosti veća od inhibicije ekscitatornog dendrita a manja od inhibicije inhibitornog dendrita tada će ta točka biti izabrana kao najrelevatnija za usmjeravanje pažnje. Prijelaz s jedne točke na drugu ostvaren je tako da se smanji aktivnost neurona usmjerivača. Smanivanje njihove aktivnosti je pod voljnom kontrolom i može se nastaviti sve dok se ne pronađe zadani cilj ili se odustane zbog nemogućnosti njegovog pronalaženja. Rezultati kompjuterskih simulacija pokazuju da model prelazi s jedne točke interesa na drugu bez prolaženja lokacija između njih. Temporalna dinamika prijelaza ne ovisi o udaljenosti između točaka što je sukladno sa istraživanjima Sperlinga i Weichselgartnera (1995). Pomicanje mape točaka interesa zbog pokreta oka ne smanjuje sposobnost traženja relevantnih informacija. Pored toga, model pokazuje i sposobnost odabira više točaka istovremeno ako imaju istu razinu aktivnosti bez obzira da li one čine cjelinu ili su razdvojene. Model ima jednostavniju dinamiku od prethodnih pristupa jer se zasniva na uzlaznom tijeku signala bez povratnih veza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0119265

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.

Autor s matičnim brojem:
Dražen Domijan, (222473)