Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176181

Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze


Ninić, Mladen
Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze
(Changes in lipid metabolism caused by high sucrose diet)

Autori
Ninić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08. 04

Godina
2004

Stranica
52

Mentor
Delaš, Ivančica

Ključne riječi
Gemfibrozil; hipertrigliceridemija; jetra; pretilost; slobodne masne kiseline; saharoza
(Gemfibrozil; hypertriglyceridemia; liver; obesity; free fatty acids; sucrose)

Sažetak
Utjecaj prehrane bogate ugljikohidratima na razvoj pretilosti tema je mnogih znanstvenih radova. Predmet istraživanja je doprinos de novo sineteze masti iz ugljikohidrata u razvoju pretilosti, a smatra se i da je pojava hipertrigliceridemije i kardiovaskularnih bolesti također povezana sa visokougljikohidratnom prehranom. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj prehrane temeljene na saharozi na metabolizam masti. Tri skupine od po 7 štakora soja Wistar hranjene su 5 tjedana kontrolnom hranom, hranom sa visokim sadržajem saharoze, odnosno hranom sa visokim sadržajem saharoze uz upotrebu antilipemika Gemfibrozila. Sve tri dijeta bile su izoenergetske sa ujednačenim udjelom masnoća. Nakon žrtvovanja provedena je ekstrakcija ukupnih lipida jetre i određen je sastav masnih kiselina. Također je određena koncentracija triacilglicerola i slobodnih masnih kiselina u serumu životinja. U koncentraciji slobodnih masnih kiselina nisu primijećene značajnije razlike među ispitivanim skupinama životinja, dok je koncentracija triacilglicerola značajno porasla u skupini hranjenoj hranom bogatom saharozom u odnosu na kontrolnu skupinu (1, 19 mmol/L odnosno 0, 87 mmol/L). Primjenom Gemfibrozila koncentracija triacilglicerola se smanjuje (1, 14 mmol/L), ali ostaje viša nego u kontrolnoj skupini. Analiza sastava masnih kiselina jetre životinja hranjenih kontrolnom i hranom bogatom saharozom pokazuje da su najzastupljenije masne kiseline palmitinska, linolna, arahidonska i stearinska. Prehrana s visokim udjelom saharoze uzrokovala je statistički značajno povećanje udjela arahidonske kiseline i smanjenje udjela palmitinske, palmitoleinske, linolenske, eikozapentaenske i dokozaheksaenske kiseline. Rezultati pokazuju utjecaj prehrane bogate jednostavnim ugljikohidratima na razvoj hipertrigliceridemije povezane sa rizikom razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0108068

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivančica Delaš (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Ninić, Mladen
Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ninić, M. (2004) 'Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nini\'{c}, M.}, year = {2004}, pages = {52}, keywords = {Gemfibrozil, hypertriglyceridemia, liver, obesity, free fatty acids, sucrose}, title = {Changes in lipid metabolism caused by high sucrose diet}, keyword = {Gemfibrozil, hypertriglyceridemia, liver, obesity, free fatty acids, sucrose}, publisherplace = {Zagreb} }