Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze (CROSBI ID 340084)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ninić, Mladen Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze / Delaš, Ivančica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Ninić, Mladen

Delaš, Ivančica

hrvatski

Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze

Utjecaj prehrane bogate ugljikohidratima na razvoj pretilosti tema je mnogih znanstvenih radova. Predmet istraživanja je doprinos de novo sineteze masti iz ugljikohidrata u razvoju pretilosti, a smatra se i da je pojava hipertrigliceridemije i kardiovaskularnih bolesti također povezana sa visokougljikohidratnom prehranom. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj prehrane temeljene na saharozi na metabolizam masti. Tri skupine od po 7 štakora soja Wistar hranjene su 5 tjedana kontrolnom hranom, hranom sa visokim sadržajem saharoze, odnosno hranom sa visokim sadržajem saharoze uz upotrebu antilipemika Gemfibrozila. Sve tri dijeta bile su izoenergetske sa ujednačenim udjelom masnoća. Nakon žrtvovanja provedena je ekstrakcija ukupnih lipida jetre i određen je sastav masnih kiselina. Također je određena koncentracija triacilglicerola i slobodnih masnih kiselina u serumu životinja. U koncentraciji slobodnih masnih kiselina nisu primijećene značajnije razlike među ispitivanim skupinama životinja, dok je koncentracija triacilglicerola značajno porasla u skupini hranjenoj hranom bogatom saharozom u odnosu na kontrolnu skupinu (1, 19 mmol/L odnosno 0, 87 mmol/L). Primjenom Gemfibrozila koncentracija triacilglicerola se smanjuje (1, 14 mmol/L), ali ostaje viša nego u kontrolnoj skupini. Analiza sastava masnih kiselina jetre životinja hranjenih kontrolnom i hranom bogatom saharozom pokazuje da su najzastupljenije masne kiseline palmitinska, linolna, arahidonska i stearinska. Prehrana s visokim udjelom saharoze uzrokovala je statistički značajno povećanje udjela arahidonske kiseline i smanjenje udjela palmitinske, palmitoleinske, linolenske, eikozapentaenske i dokozaheksaenske kiseline. Rezultati pokazuju utjecaj prehrane bogate jednostavnim ugljikohidratima na razvoj hipertrigliceridemije povezane sa rizikom razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Gemfibrozil; hipertrigliceridemija; jetra; pretilost; slobodne masne kiseline; saharoza

nije evidentirano

engleski

Changes in lipid metabolism caused by high sucrose diet

nije evidentirano

Gemfibrozil; hypertriglyceridemia; liver; obesity; free fatty acids; sucrose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

08.04.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija