Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176040

Unos mlijeka i mliječnih proizvoda u djece i adolescenata s obzirom na dob i spol


Colić Barić, Irena; Kenđel, Gordana; Španjur, Lidija; Šatalić, Zvonimir
Unos mlijeka i mliječnih proizvoda u djece i adolescenata s obzirom na dob i spol // Mljekarstvo, 50 (2000), 2; 99-112 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Unos mlijeka i mliječnih proizvoda u djece i adolescenata s obzirom na dob i spol
(Milk and dairy products in daily diet of children and adolescents according to age and sex)

Autori
Colić Barić, Irena ; Kenđel, Gordana ; Španjur, Lidija ; Šatalić, Zvonimir

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 2; 99-112

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Prehrana; mlijeko i mliječni proizvodi; djeca-adolescenti; spol; dob
(Nutrition; milk and dairy products; children-adolescents; sex; age)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani djece dobi 8-9 godina i adolescenata 15-18 godina na području grada Zagreba. Uz pomoć FFQ metode utvrđen je prosječni unos namirnica za ovu skupinu kao i udjel energije i nutrijenata, te njihovu učestalost. S obzirom na specifičnost populacijske skupine, načinjeno je i istraživanje u svezi konzumacije gaziranih pića, koja sve češće zamjenjuju mlijeko i time utječu na unos kalcija i odnos kalcija i fosfora. Dobiveni rezultati ukazali su na adekvatnu zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u djece i mladića, ali ne i djevojaka, dok su gazirana pića prisutna u zanemarivim dnevnim udjelima, iako je primijećena tendencija u porastu konzumiranja istih među adolescentima. Mlijekom i mliječnim proizvodima ispitanici su unijeli visoki udjel proteina, a s obzirom na odabir namirnica još uvijek dominiraju oni bogatiji mastima. Prosječni unos kalcija u djece i adolescenata je zadovoljavajući, iako u adolescenata nešto manji nego u djece. Razlike u konzumiranju namirnica s obzirom na spol djece, nisu utvrđene, a među adolescentima jesu. Muškarci unose više fermentiranih proizvoda i sira od žena. Utvrđena je i razlika u konzumiranju namirnica s obzirom na dob. Djeca unose više sira od adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts