Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176003

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti


Panjkota Krbavčić, Ines; Colić Barić, Irena; Jurković, Nada
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti // Mljekarstvo, 50 (2000), 3; 209-215 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti
(Milk and dairy products in hospital diets of pregnant women with Diabetes Mellitus)

Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Colić Barić, Irena ; Jurković, Nada

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 3; 209-215

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mlijeko; mliječni proizvodi; bolnička prehrana; trudnice; šećerna bolest
(Milk; dairy; hospital diets; pregnant women; Diabetes Mellitus)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti zbog važnosti koje ova skupina namirnica ima u prehrani ove populacije. Analizirani su bolnički obroci pripremani isključivo za trudnice oboljele od šećerne bolesti. Rezultati su obrađeni matematički i statistički, te uspoređeni s važećim preporukama. Petnaestodnevnim praćenjem dnevnih jelovnika hospitaliziranih trudnica oboljelih od šećerne bolesti može se zaključiti da trudnice dobivenim obrocima nisu u potpunosti zadovoljile energetske potrebe određene RDA standardima. Unutar obroka udjel mlijeka i mliječnih proizvoda bio je zadovoljavajući, što se također odnosi i na unos minerala (kalcij, fosfor) i vitamina (riboflavin) čiji su mlijeko i mliječni proizvodi glavni nosioci. Radi li se o trudnicama koje imaju povećanu tjelesnu masu, preporuča se odabir manje masnih i nemasnih mlijeka i jogurta, te smanjivanje udjela visokomasnih polutvrdih sireva u dnevnom obroku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts