Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Milk and dairy products in hotel daily menue (CROSBI ID 110164)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Krešić, Greta ; Colić Barić, Irena ; Šimundić, Borislav Milk and dairy products in hotel daily menue // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 125-135

Podaci o odgovornosti

Krešić, Greta ; Colić Barić, Irena ; Šimundić, Borislav

engleski

Milk and dairy products in hotel daily menue

Cilj rada je utvrditi udio mlijeka i mliječnih proizvoda kao značajnih izvora energije, makronutrijenata, vitamina i minerala u prosječnoj hotelskoj menu ponudi. U tu svrhu izvršena je nutritivna analiza 66 cjelodnevnih menu ponuda (doručak, ručak, večera). Rezultati su statistički obrađeni i uspoređeni sa preporukama, uz osvrt na potrebe gostiju srednje i starije životne dobi, oba spola. Dobiveni rezultati su pokazali da obroci nisu uravnoteženi, te da prevelik udio ukupne energijske vrijednosti potječe od masti (prosječno 47.95%) dok svega 37.57 % ukupne energije potječe iz ugljikohidratnih izvora. Ukupna energijska vrijednost obroka bila je viša od preporuka za sve analizirane skupine gostiju. Udio energijske vrijednosti porijeklom iz mlijeka i mliječnih proizvoda je 11% što se može smatrati zadovoljavajućim. Najčešće ponuđena namirnica iz ove skupine bilo je mlijeko, dok je sladoled na drugom mjestu. Neophodno je povećati ponudu jogurta i ostalih mliječno fermentiranih proizvoda, posebice u ponudi za goste starije životne dobi. Unosom mlijeka i mliječnih proizvoda muškarci i žene su zadovoljili 92% potreba za kalcijem obzirom na RDA preporuke, odnosno 61.80% potreba prema DRI preporukama za osobe starije životne dobi.

milk; dairy products; hotel meals

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52 (2)

2002.

125-135

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Ekonomija, Prehrambena tehnologija

Poveznice