Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 175683

Moklobemid u terapiji pacijenata s PTSP-om tijekom psihoterapijskog programa fokusiranog na traumu


Grković, Jasna; Frančišković, Tanja; Čolić, Monika; Pernar, Mirjana
Moklobemid u terapiji pacijenata s PTSP-om tijekom psihoterapijskog programa fokusiranog na traumu // 1st Croatian congress of psychopharmacotherapy : u: Psychiatria Danubina. Supplement 15 (2003) (S1)
Cavtat, Hrvatska, 2003. str. 193-194 (demonstracija, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 175683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Moklobemid u terapiji pacijenata s PTSP-om tijekom psihoterapijskog programa fokusiranog na traumu
(Moclobemide in therapy for PTSD patients during psychotherapy focused on psychotrauma)

Autori
Grković, Jasna ; Frančišković, Tanja ; Čolić, Monika ; Pernar, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1st Croatian congress of psychopharmacotherapy : u: Psychiatria Danubina. Supplement 15 (2003) (S1) / - , 2003, 193-194

Skup
Croatian congress of psychopharmacotherapy (1 ; 2003)

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 27.09-1.10.2003

Vrsta sudjelovanja
Demonstracija

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
moklobemid; sertralin; PTSP; veterani; psihoterapijski program
(moclobemide; sertralin; PTSD; veterans; psychoterapy)

Sažetak
Posttraumatski stresni poremećaj predstavlja složen psihološki i neurofiziološki dizblans koji je nastao kao posljedica proživljenoga traumatskog iskustva. Neurofiziološki dizbalans podrazumijeva, između ostalog, i složene poremećaje serotonergičkog i adrenergičkog sustava. Stoga je za očekivati da će agensi koji stabiliziraju serotonergički sustav imati blagotvoran utjecaj i kod PTSP-a. SIPPS su dokazano efikasni u farmakoterapiji posttraumatskih poremećaja, što pokazuju brojna istraživanja. IMAO su se pokazali također učinkovitima, ali zbog svojih nuzefekata nisu naišli na široku promjenu. Upravo zbog svojeg djelovanja na adrenergički sustav, a uz rijetke nuspojave, smatrali smo da bi i RIMA mogli biti efikasni u terapiji PTSP-a, pa i onda kada se medikacija provodi paralelno s psihoterapijskim programima fokusiranima na traumu. U dnevnobolničkom setingu na traumu centriranog psihoterapijskog programa pacijenti s dijagnozom PTSP-a prema ICD-10 ( N=39) randomizirano su podijeljeni u dvije grupe od kojih je jedna dobivala SIPPS (sertralin) u dozi 50 do 150 mg, a druga RIMA (moklobemid) u dozi 300 do 450 mg. Uspoređeni su rezultati na ljestvici simptoma Harvard Trauma Questionnaire-a, STAI 1 i 2, te Beckovoj ljestvici za depresivnost, nakon četiri odnosno deset tjedana terapije. Rezultati ne pokazuju statistički značajne razlike u učinkovitosti glede simptoma PTSP-a, anksioznosti i depresivnosti.Zaključak je da se moklobemid pokazao jednakovrijednim lijekom kao i SIPPS, kada se primjenjuje tijekom na traumu centriranog psihoterapijskog programa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0062056

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Tanja Frančišković (autor)

Avatar Url Jasna Grković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grković, Jasna; Frančišković, Tanja; Čolić, Monika; Pernar, Mirjana
Moklobemid u terapiji pacijenata s PTSP-om tijekom psihoterapijskog programa fokusiranog na traumu // 1st Croatian congress of psychopharmacotherapy : u: Psychiatria Danubina. Supplement 15 (2003) (S1)
Cavtat, Hrvatska, 2003. str. 193-194 (demonstracija, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Grković, J., Frančišković, T., Čolić, M. & Pernar, M. (2003) Moklobemid u terapiji pacijenata s PTSP-om tijekom psihoterapijskog programa fokusiranog na traumu. U: 1st Croatian congress of psychopharmacotherapy : u: Psychiatria Danubina. Supplement 15 (2003) (S1).
@article{article, year = {2003}, pages = {193-194}, keywords = {moklobemid, sertralin, PTSP, veterani, psihoterapijski program}, title = {Moklobemid u terapiji pacijenata s PTSP-om tijekom psihoterapijskog programa fokusiranog na traumu}, keyword = {moklobemid, sertralin, PTSP, veterani, psihoterapijski program}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }
@article{article, year = {2003}, pages = {193-194}, keywords = {moclobemide, sertralin, PTSD, veterans, psychoterapy}, title = {Moclobemide in therapy for PTSD patients during psychotherapy focused on psychotrauma}, keyword = {moclobemide, sertralin, PTSD, veterans, psychoterapy}, publisherplace = {Cavtat, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font