Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 175613

Je li HNL još uvijek prvi izbor u liječenju osteoporoze?


Šimunić, Velimir
Je li HNL još uvijek prvi izbor u liječenju osteoporoze? // Svjetski dan osteoporoze / Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan ; Koršić, Mirko (ur.).
Zagreb, 2004. str. 11-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 175613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Je li HNL još uvijek prvi izbor u liječenju osteoporoze?
(Is HRT still the first choice of therapy of osteoporosis)

Autori
Šimunić, Velimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Svjetski dan osteoporoze / Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan ; Koršić, Mirko - Zagreb, 2004, 11-11

Skup
Svjetski dan osteoporoze

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.-23.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
HNL; WHI; HERS; SERM; osteoporoza; BMD; koštana pregradnja
(HRT; WHI; HERS; SERM; osteoporosis; BMD; bone turnover)

Sažetak
Osteoporoza je jedna od najznačajnijih kroničnih bolesti današnjice. Kako je koštana progresija jednim dijelom pod kontrolom estrogena, svaki će hipoestrinizam stvarati preduvjete za pojačanu razgradnju kosti i osteopeniju. Zato će više od polovice žena u postmenopauzi ostvariti osteopeniju ili osteoporozu, a 20% njih će doživjeti prijelome. Zbog nalaza opservacijskih studija već se desetljećima hormonsko liječenje smatra prvim izborom za prevenciju i liječenje menopauizalne osteoporoze. U zadnjih nekoliko godina, pojavom novih lijekova kao i nalazima novih randomiziranih kliničkih studija, to je mišljenje dovedeno u pitanje. Kliničari su postali zdvojni i nesigurni što je najbolje za njihove pacijentice. Na proturječnosti su posebno utjecali lijekovi, kao što su bisfosfonati, SERM, Tibolone i PTH. Također i studija o HNL (WHI, HERS), koje se kao randomizirani, kontrolirani pokusi smatraju najvišom razinom evidence based medicine. Publicitet koji je dobila studija stvorila je posebno teške uvjete za pravilno donošenje odluka u postmenopauzalnoj medicini. Medicinske prosudbe kliničar uvijek stvara na temelju sinteze fonda znanja, edukacije, te spoznaja što mu donosi literatura i iskustvo. Proces stvaranja kliničke odluke uvijek poštuje i individualnost svake pacijentice. Medicinska prosudba je dinamična, trajno se mijenja i napreduje. Ona se ne temelji samo na jednom istraživanju jer i randomizirane studije mogu stvoriti preporuke samo za one žene za koje je studija relevantna. Što se prevencije i liječenja osteoporoze tiče, sve opservacijske i randomizirane studije dokazale su da ovisno o mjest, HNL povisuje gustoću kosti za 3 - 8% i njenu snagu. Taj se antiresorpcijski učinak očituje u razini biomarkera koštane pregradnje, a što je najvažnije u redukciji rizika fraktura za 30 - 50%. Čini se da protektivni učinak na kost ne ovisi o tipu, dozi hormona i načinu primjene, kao niti o dobi pacijentice, odnosno o izraženosti osteoporoze. Zato se i danas, poštujući minimalne rizike, HL smatra najboljom prevencijom i liječenjem osteoporoze u žena s postmenopauzalnim simptomima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
0108259

Ustanove:
Klinička bolnica "Sveti Duh"

Profili:

Avatar Url Velimir Šimunić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Šimunić, Velimir
Je li HNL još uvijek prvi izbor u liječenju osteoporoze? // Svjetski dan osteoporoze / Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan ; Koršić, Mirko (ur.).
Zagreb, 2004. str. 11-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Šimunić, V. (2004) Je li HNL još uvijek prvi izbor u liječenju osteoporoze?. U: Šimunić, V., Vukičević, S. & Koršić, M. (ur.)Svjetski dan osteoporoze.
@article{article, author = {\v{S}imuni\'{c}, V.}, year = {2004}, pages = {11-11}, keywords = {HNL, WHI, HERS, SERM, osteoporoza, BMD, ko\v{s}tana pregradnja}, title = {Je li HNL jo\v{s} uvijek prvi izbor u lije\v{c}enju osteoporoze?}, keyword = {HNL, WHI, HERS, SERM, osteoporoza, BMD, ko\v{s}tana pregradnja}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}imuni\'{c}, V.}, year = {2004}, pages = {11-11}, keywords = {HRT, WHI, HERS, SERM, osteoporosis, BMD, bone turnover}, title = {Is HRT still the first choice of therapy of osteoporosis}, keyword = {HRT, WHI, HERS, SERM, osteoporosis, BMD, bone turnover}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font