Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 175336

Postkomunistički horizonti: Obrisi sustava vrijednosti i religijskih orijentacija u deset postkomunističkih zemalja


Aračić, Pero; Črpić, Gordan; Nikodem, Krunoslav
Postkomunistički horizonti: Obrisi sustava vrijednosti i religijskih orijentacija u deset postkomunističkih zemalja, Đakovo: Teologija u Đakovu, 2003 (monografija)


CROSBI ID: 175336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postkomunistički horizonti: Obrisi sustava vrijednosti i religijskih orijentacija u deset postkomunističkih zemalja
(Post-Communist Horizons: An overview of value systems and religious orientations in ten post-communist countries)

Autori
Aračić, Pero ; Črpić, Gordan ; Nikodem, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Teologija u Đakovu

Grad
Đakovo

Godina
2003

Stranica
488

ISBN
953-6935-05-8

Ključne riječi
sustav vrijednosti; religijska orjentacija; postkomunistička društva; pastoral; Aufbruch
(value system; religious orientation; post-communist societies; practical theology; Aufbruch)

Sažetak
Studija "Postkomunistički horizonti. Obrisi sustava vrijednosti i religijskih orijentacija u deset postkomunističkih zemalja" sastoji se od pet dijelova, odnosno od četiri poglavlja i dodatka. Prvo poglavlje razmatra društveno-povijesni okvir istraživanja. Naglasak je na određivanju prijepornog pojma i stanja tranzicije, koji se primjereno smješta u određeni i specifični društveni kontekst. Nadalje, u prvom poglavlju izlaže se, u društvenim znanostima uvriježena, teorijska podjela na tradicionalna, moderna i postmoderna društva. Posebno se ističu filozofijsko-znanstvene pretpostavke razvoja modernog društva, te pojam i koncepcija napretka koji je karakterističan upravo za razdoblje Moderne. Na kraju prvog poglavlja daje se kraći prikaz samog istraživanja "Aufbruch", metodologije, sadržaja i ciljeva istraživanja, kao i dosadašnjih publikacija vezanih uz to istraživanje. Drugo poglavlje donosi religijsku sliku Hrvatske i drugih postkomunističkih zemalja. Uzimajući u obzir svu složenost istraživanja religijskog fenomena, autori analiziraju osnovne religijske karakteristike kao što su: konfesionalna pripadnost, vjerska praksa, sadržaje vjerovanja i religijsko iskustvo. Analiziraju se rezultati za sve zemlje, s posebnim naglaskom na Hrvatsku. Nadalje, u drugom poglavlju propituju se oznake kršćanstva u tranzicijskim zemljama obuhvaćenim ovim istraživanjem. U tu svrhu konstruirane su četiri moguće dimenzije kršćanske prepoznatljivosti: religijska dimenzija, socijalna dimenzija, kršćanski integrizam i odnos perma spolnosti. S tim u vezi analiziraju se i poželjni atributi suvremenog kršćanstva. Drugo poglavlje završava komparativnom analizom slike Crkve nakon komunizma. U trećem poglavlju analiziraju se totalitarni politički sustavi i društvene posljedice takvih sustava. Te posljedice se, prije svega, ogledaju u stvaranju jednog pasivnog mentaliteta s autoritarnim i konformističkim karakteristikama, koji predstavlja teret razvoju demokracije. Nadalje, analizira se progonjenost Crkve i vjernika u bivšim socijalističko-komunističkim sustavima, te svojevrsna nostalgija kao jedan od mehanizama "bijega od slobode" . Također se razmatraju optimizam i pesimizam kao pogledi na svijet, te utemeljenost religijskog smisla života i (post)materijalizma. Ističe se važnost obitelji kao primarne društvene grupe i propituje važnost vjerskog kruženja u obitelji za formiranje kršćanskog identiteta. Na kraju trećeg poglavlja analiziraju se društvena važnost i utjecaj masovnih medija i medijski posredovane stvarnosti. U četvrtom se poglavlju autori koncentriraju na hrvatsku situaciju, te daju pastoralne refleksije i projekcije. Knjiga završava dodatkom u kojem su dane sve distribucije frekvencija za istraživanje zelje, te zaključnim razmišljanjima autora koja su dana kao odvojeni pogledi, sociologa i teologa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0203006

Ustanove:
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Krunoslav Nikodem (autor)

Avatar Url Gordan Črpić (autor)

Avatar Url Pero Aračić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Aračić, Pero; Črpić, Gordan; Nikodem, Krunoslav
Postkomunistički horizonti: Obrisi sustava vrijednosti i religijskih orijentacija u deset postkomunističkih zemalja, Đakovo: Teologija u Đakovu, 2003 (monografija)
Aračić, P., Črpić, G. & Nikodem, K. (2003) Postkomunistički horizonti: Obrisi sustava vrijednosti i religijskih orijentacija u deset postkomunističkih zemalja. Đakovo, Teologija u Đakovu.
@book{book, year = {2003}, pages = {488}, keywords = {sustav vrijednosti, religijska orjentacija, postkomunisti\v{c}ka dru\v{s}tva, pastoral, Aufbruch}, isbn = {953-6935-05-8}, title = {Postkomunisti\v{c}ki horizonti: Obrisi sustava vrijednosti i religijskih orijentacija u deset postkomunisti\v{c}kih zemalja}, keyword = {sustav vrijednosti, religijska orjentacija, postkomunisti\v{c}ka dru\v{s}tva, pastoral, Aufbruch}, publisher = {Teologija u \DJakovu}, publisherplace = {\DJakovo} }
@book{book, year = {2003}, pages = {488}, keywords = {value system, religious orientation, post-communist societies, practical theology, Aufbruch}, isbn = {953-6935-05-8}, title = {Post-Communist Horizons: An overview of value systems and religious orientations in ten post-communist countries}, keyword = {value system, religious orientation, post-communist societies, practical theology, Aufbruch}, publisher = {Teologija u \DJakovu}, publisherplace = {\DJakovo} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font