Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus (CROSBI ID 110007)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

(Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Mrvčić, Jasna) Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus // Mljekarstvo, 54 (2004), 1; 27-38-x

Podaci o odgovornosti

(Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Mrvčić, Jasna)

hrvatski

Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus

Praćena je kinetika alkoholne fermentacije pomoću kvascaKluyveromyces marxianus ZIM 75 na podlogama sastavljenim od sirutke i melase. Fermentacije su provedene u statičkim i semiaerobnim uvjetima na temperaturi 34oC, a za pripravau podloga korištene su deproteinizirana sirutka i melasa miješane u različitim omjerima tako da je ukupna koncentracija šećera u podlogama bila 5%, 10% i 155. Provedeni pokusi pokazali su da je podloga koja je sadržavala 10% šećera (saharoza:laktoza=1:1) optimalna za provođenje fermentacija u statičkim i semiaerobnim uvjetima. Najbolji prinos etanola u statičkim uvjetima nakon 24 sata fermentacije iznosio je 4.05%, dok je u semiaerobnim uvjetima iznosio 4.9%. Prirast biomase također je bio bolji u semiaerobnim uvjetima i iznosio je 7.78g s.tv/L, dok je u statičkim uvjetima prirast biomase iznosio 3.19g s.tv/L.

Kluyveromyces marxianus; sirutka; melasa; alkoholna fermentacija

nije evidentirano

engleski

The influence of molasses addition on the kinetics of alcoholic fermentation of whey using Kluyveromyces marxianus

nije evidentirano

Kluyveromyces marxianus; whey; molasses; alkoholic fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54 (1)

2004.

27-38-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Biotehnologija