Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus (CROSBI ID 110007)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
(Stanzer, Damir ; Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Mrvčić, Jasna)
hrvatski
Utjecaj dodatka melase na kinetiku alkoholne fermentacije sirutke s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus
Praćena je kinetika alkoholne fermentacije pomoću kvascaKluyveromyces marxianus ZIM 75 na podlogama sastavljenim od sirutke i melase. Fermentacije su provedene u statičkim i semiaerobnim uvjetima na temperaturi 34oC, a za pripravau podloga korištene su deproteinizirana sirutka i melasa miješane u različitim omjerima tako da je ukupna koncentracija šećera u podlogama bila 5%, 10% i 155. Provedeni pokusi pokazali su da je podloga koja je sadržavala 10% šećera (saharoza:laktoza=1:1) optimalna za provođenje fermentacija u statičkim i semiaerobnim uvjetima. Najbolji prinos etanola u statičkim uvjetima nakon 24 sata fermentacije iznosio je 4.05%, dok je u semiaerobnim uvjetima iznosio 4.9%. Prirast biomase također je bio bolji u semiaerobnim uvjetima i iznosio je 7.78g s.tv/L, dok je u statičkim uvjetima prirast biomase iznosio 3.19g s.tv/L.
Kluyveromyces marxianus; sirutka; melasa; alkoholna fermentacija
nije evidentirano
engleski
The influence of molasses addition on the kinetics of alcoholic fermentation of whey using Kluyveromyces marxianus
nije evidentirano
Kluyveromyces marxianus; whey; molasses; alkoholic fermentation
nije evidentirano