Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća prehrane osoba sa šećernom bolesti tip 1 i tip 2 (CROSBI ID 339947)

Ocjenski rad | diplomski rad

Baričević, Mirna Kakvoća prehrane osoba sa šećernom bolesti tip 1 i tip 2 / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Baričević, Mirna

Colić Barić, Irena

hrvatski

Kakvoća prehrane osoba sa šećernom bolesti tip 1 i tip 2

Šećerna bolest koja se gotovo epidemiološki širi, osim genetskih razloga, te nekih oštećenja u organizmu, duboke korijene ima u samoj prehrani, posebice kod oboljelih od šećerne bolesti tip 2. Oboljeli od šećerne bolesti oba tipa (1 i 2), neovisno o uzroku, svoju bolest najbolje mogu kontrolirati uz pravilno i redovno uzimanje inzulina ili tableta, pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Provedeno istraživanje imalo je za cilj utvrditi: kakvoću prehrane oboljelih, prehrambene navike, upućenost o adekvatnoj prehrani oboljelih i svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti oboljelih. Ispitivanje je provedeno u dva navrata i obuhvatilo je 50 osoba oba spola i oba tipa šećerne bolesti s područja Hrvatske (28 žena i 22 muškaraca) koji su bili uključeni u petodnevni edukacijski tečaj. Za utvrđivanje prehrambenih navika i kakvoće prehrane korišten je kvantitativni upitnik učestalosti konzumiranja namirnica i pića (Q-FFQ), dvadesetčetverosatno prisjećanje unosa hrane, te upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića (FFQ). Obradom podataka utvrđen je povišen unos bjelančevina u svih ispitanika. Unos masti je također malo povišen. Udjel SFA je u preporučenim granicama, dok je udjel PUFA malo veći, a MUFA manji od preporučene količine. Ispitivanje nakon tri mjeseca ukazuje na povećani udio mononezasićenih masnih kiselina u odnosu na polinezasićene, što ukazuje na pravilan odabir namirnica. Unos ugljikohidrata pri prvom mjerenju, kao i u drugom mjerenju, je na donjoj granici preporučenog unosa. U osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 2 zamječena je loša reguliranost koncentracije glukoze usprkos redovnim obrocima. Razlog bi mogao biti prekomjerni energetski unos i nedovoljna tjelesna aktivnost, što se očituje prekomjernom tjelesnom masom. Uzroci loše regulacije u oboljelih od šećerne bolesti tip 1 bi mogli biti neadekvatan broj obroka na dan i njihova neredovitost. Utvrđeno je da prije edukacije oboljeli imaju tek površno znanje o općenitim prehrambenim preporukama, što se posebno ističe u oboljelih od šećerne bolesti tip 2. Veći postotak točnih odgovora na pitanja o upućenosti o adekvatnoj prehrani nakon edukacije pokazuje koliko je edukacija važna kod oboljelih od šećerne bolesti.

prehrana; šećerna bolest tip 1; šećerna bolest tip 2; muškarci; žene

nije evidentirano

engleski

Quality of diet in people with diabetes mellitus type 1 and type 2

nije evidentirano

diet; diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2; men; women

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

21.07.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija