Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 174205

Kakvoća prehrane osoba sa šećernom bolesti tip 1 i tip 2


Baričević, Mirna
Kakvoća prehrane osoba sa šećernom bolesti tip 1 i tip 2 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kakvoća prehrane osoba sa šećernom bolesti tip 1 i tip 2
(Quality of diet in people with diabetes mellitus type 1 and type 2)

Autori
Baričević, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2004

Stranica
80

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Prehrana; šećerna bolest tip 1; šećerna bolest tip 2; muškarci; žene
(Diet; diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2; men; women)

Sažetak
Šećerna bolest koja se gotovo epidemiološki širi, osim genetskih razloga, te nekih oštećenja u organizmu, duboke korijene ima u samoj prehrani, posebice kod oboljelih od šećerne bolesti tip 2. Oboljeli od šećerne bolesti oba tipa (1 i 2), neovisno o uzroku, svoju bolest najbolje mogu kontrolirati uz pravilno i redovno uzimanje inzulina ili tableta, pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Provedeno istraživanje imalo je za cilj utvrditi: kakvoću prehrane oboljelih, prehrambene navike, upućenost o adekvatnoj prehrani oboljelih i svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti oboljelih. Ispitivanje je provedeno u dva navrata i obuhvatilo je 50 osoba oba spola i oba tipa šećerne bolesti s područja Hrvatske (28 žena i 22 muškaraca) koji su bili uključeni u petodnevni edukacijski tečaj. Za utvrđivanje prehrambenih navika i kakvoće prehrane korišten je kvantitativni upitnik učestalosti konzumiranja namirnica i pića (Q-FFQ), dvadesetčetverosatno prisjećanje unosa hrane, te upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića (FFQ). Obradom podataka utvrđen je povišen unos bjelančevina u svih ispitanika. Unos masti je također malo povišen. Udjel SFA je u preporučenim granicama, dok je udjel PUFA malo veći, a MUFA manji od preporučene količine. Ispitivanje nakon tri mjeseca ukazuje na povećani udio mononezasićenih masnih kiselina u odnosu na polinezasićene, što ukazuje na pravilan odabir namirnica. Unos ugljikohidrata pri prvom mjerenju, kao i u drugom mjerenju, je na donjoj granici preporučenog unosa. U osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 2 zamječena je loša reguliranost koncentracije glukoze usprkos redovnim obrocima. Razlog bi mogao biti prekomjerni energetski unos i nedovoljna tjelesna aktivnost, što se očituje prekomjernom tjelesnom masom. Uzroci loše regulacije u oboljelih od šećerne bolesti tip 1 bi mogli biti neadekvatan broj obroka na dan i njihova neredovitost. Utvrđeno je da prije edukacije oboljeli imaju tek površno znanje o općenitim prehrambenim preporukama, što se posebno ističe u oboljelih od šećerne bolesti tip 2. Veći postotak točnih odgovora na pitanja o upućenosti o adekvatnoj prehrani nakon edukacije pokazuje koliko je edukacija važna kod oboljelih od šećerne bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb