Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 174169

Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane


Čupek, Tihana
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena kakvoće prehrane studenata trodnevnim dnevnikom prehrane
(Diet quality evaluation of college students with three day food diary)

Autori
Čupek, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2004

Stranica
65

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Prehrana; studenti; spol; dnevnik prehrane
(Nutrition; college students; sex; food diary)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi prehrambene navike studenata i cjelodnevni unos energije i nutrijenata trodnevnim dnevnikom prehrane s obzirom na spol. Istraživanjem su obuhvaćena 82 studenta. Osim dijetetičkih parametara utvrđeni su i antropometrijski (tjelesna masa, tjelesna visina i BMI). Dobiveni rezultati pokazuju da se prosječni dnevni unos energije i makronutrijenata za razliku od većine mikronutrijenata statistički značajno (p<0, 05) razlikuje s obzirom na spol. Prosječni dnevni unos energije manji je od preporuka u oba spola, a ručak je energetski najbogatiji dnevni obrok. Proteini i masti su zastupljeni u nešto većem udjelu od preporuka, pa bi korelacija postojećeg stanja mogla biti u smislu povećanja unosa energije ugljikohidratima. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća manji je od preporuka u oba spola. a unos šećera i slastica zadovoljavajući. Muškarci bi trebali smanjiti unos mesa i mesnih proizvoda. Konzumiranje alkoholnih pića je izraženije u muškaraca nego u žena. Doručak je obrok kojim najviše ispitanika konzumira namirnice iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi te žito i proizvodi od žita, a ručkom najmanje. Muškarci su prema očekivanju prosječno veće tjelesne mase i tjelesne visine od žena, a prema BMI oba spola adekvatnog su stupnja uhranjenosti (79, 5%). U oba spola utvrđena je korelacija (p<0, 05) između BMI i tjelesne mase i tjelesne visine, te unosa energije i makronutrijenata. U ispitanika čiji je energetski unos zajutarkom <25% RDA statistički značajno (p<0, 05%) manji je unos proteina, zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina i gotovo svih mikronutrijenata, a veći unos ugljikohidrata. Statistički značajne razlike s obzirom na tjelesnu masu i BMI nisu utvrđene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb