Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 174126

Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena


Švarc, Ivana
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kakvoća prehrane i prehrambene navike u žena
(Diet quality and nutrition habits in women)

Autori
Švarc, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.03

Godina
2004

Stranica
60

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Prehrana žena; kakvoća prehrane; osteoporoza; bolesti žena
(Women nutrition; quality of nutrition; osteoporosis; women disease)

Sažetak
Adekvatan unos kalcija i ostalih esencijalnih nutrijenata nužan je za razvoj i održavanje koštanog tkiva. Gubitak koštanog tkiva počinje u postmenopauzalnoj dobi žene i vodi učestalijim prijelomima koji su prvi znakovi osteoporoze. Kao najoptimalniji način za postizanje adekvatnog unosa kalcija pokazala se uravnotežena prehrana koja sadrži mlijeko i mliječne proizvode. Cilj ovog rada bio je utvrditi kakvoću prehrane žena koje boluju od osteoporoze i osteopenije i onih koje ne pokazuju znakove navedenih bolesti. Time bi se moglo ukazati na eventualne specifičnosti u načinu života. Istraživanjem je obuhvaćeno 118 žena dobi od 20 do 80 godina. U tu svrhu korištene su dvije dijetetičke metode: kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i 24-satno prisjećanje unosa hrane i pića, te upitnik sa općim podacima. Pokazalo se da postoje male razlike u konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda kod dviju promatranih skupina. Također je utvrđeno da metoda jednog 24-satnog prisjećanja pokazuje dosta nedostataka, ako se koristi za vrednovanje kvantitativnog FFQ. Energetski unos kod ispitanica sa smanjenom gustoćom kosti značajno je manji od energetskog unosa kontrolne skupine. F-test pokazao je statistički značajnu razliku u ovom slučaju. Unos proteina, kalcija i fosfora bio je veći, a unos energije i nutrijenata manji od DRI za dob i spol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb