Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 174111

Vrednovanje kvantitativnog FFQ za procjenu kakvoće prehrane osoba sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti


Delić, Sanja
Vrednovanje kvantitativnog FFQ za procjenu kakvoće prehrane osoba sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Vrednovanje kvantitativnog FFQ za procjenu kakvoće prehrane osoba sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti
(The evaluation of quantitative FFQ for the estimation of the diet quality of people with reduced mineral bone density)

Autori
Delić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.02

Godina
2004

Stranica
70

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Dijetetičke metode; FFQ; 24-satno prisjećanje; osteoporoza
(Dietary assessment methods; food frequency questionnaire; 24-hour recall; osteoporosis)

Sažetak
Cilj rada je vrednovanje kvantitativnog upitnika o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) namijenjenog osobama sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti. Za vrednovanje kvantitativnog FFQ korištena je metoda 24.satnog prisjećanja. U istraživanju su sudjelovale žene (n=102) iz cijele Hrvatske. Podaci su prikupljeni u dvije bolnice u Zagrebu. Prosječna dob ispitanica bila je 64 godine. Pomoću navedenih metoda utvrđen je prosječan unos energije i hranjivih tvari, a rezultati su prikazani s obzirom na upotrebljene metode. Procjena energetskog i nutritivnog unosa izražena je s obzirom na dnevni referentni unos, DRI za dob i spol. Rezultati kvantitativnog FFQ u jednom dijelu pokazuju slaganje s rezultatima jednokratno provedene metode 24-satnog prisjećanja na istom uzorku ispitanika, ali metoda 24-satnog prisjećanja u ovom slučaju pokazuje dosta nedostataka i ne preporuča se kao čvrsti oslonac za vrednovanje kvantitativnog FFQ. Prema obje metode rezultati pokazuju smanjeni unos minerala neophodnih za održavanje koštanog tkiva. Unos proteina, kalcija i fosfora bio je veći, a unos energije i ostalih nutrijenata manji od DRI za dob i spol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb