Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani (CROSBI ID 339935)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gavez, Iva
Colić Barić, Irena
hrvatski
Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani
Za razvoj i održavanje koštanog tkiva nužan je adekvatan unos kalcija i ostalih esencijalnih nutrijenata, a gubitak koštanog tkiva počinje u postmenopauzalnoj dobi žene i vodi učestalijim prijelomima. Iako je već odavno poznato da kalcij ima pozitivni utjecaj na zdravstveno stanje koštanog tkiva u svim dobnim skupinama, a osobito u menopauzalnoj dobi žena, individualan prehrambeni unos kalcija u mnogim je zemljama u prosjeku manji od preporuka. Optimalan način postizanja adekvatnog unosa kalcija je upravo adekvatna prehrana koja uključuje mlijeko i mliječne proizvode. Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike i unos kalcija te utvrditi međusoban odnos socioekonomskih, dijetetičkih i antropometrijskih osobitosti i stupnja educiranosti pacijenata o samoj bolestil U tu svrhu korišten je kvantitativan upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića, 24-satno prisjećanje unosa hrane, te anketa sa pitanjima relevantnim za promatrana oboljenja ispitanica. Pokazalo se da stupanj školovanja djelomično utječe na stupanj informiranosti o bolesti i prehrani, kao i socioekonomski parametri. Da bi se donio valjani zaključak o povezanosti edukacije u svezi prehrane i unosa kalcija hranom, potrebna su dodatna istraživanja, s većim brojem ispitanika.
kalcij; edukacija; osteoporoza; prehrana
nije evidentirano
engleski
Nutritional habits and calcium intake of people with osteoporosis and osteopenia according to the knowledge on adequate diet
nije evidentirano
calcium; education; osteoporosis; nutrition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
12.02.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb