Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 174096

Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani


Gavez, Iva
Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Prehrambene navike i unos kalcija u osoba s osteoporozom i osteopenijom s obzirom na spoznaje o adekvatnoj prehrani
(Nutritional habits and calcium intake of people with osteoporosis and osteopenia according to the knowledge on adequate diet)

Autori
Gavez, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.02

Godina
2004

Stranica
44

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Kalcij; edukacija; osteoporoza; prehrana
(Calcium; education; osteoporosis; nutrition)

Sažetak
Za razvoj i održavanje koštanog tkiva nužan je adekvatan unos kalcija i ostalih esencijalnih nutrijenata, a gubitak koštanog tkiva počinje u postmenopauzalnoj dobi žene i vodi učestalijim prijelomima. Iako je već odavno poznato da kalcij ima pozitivni utjecaj na zdravstveno stanje koštanog tkiva u svim dobnim skupinama, a osobito u menopauzalnoj dobi žena, individualan prehrambeni unos kalcija u mnogim je zemljama u prosjeku manji od preporuka. Optimalan način postizanja adekvatnog unosa kalcija je upravo adekvatna prehrana koja uključuje mlijeko i mliječne proizvode. Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike i unos kalcija te utvrditi međusoban odnos socioekonomskih, dijetetičkih i antropometrijskih osobitosti i stupnja educiranosti pacijenata o samoj bolestil U tu svrhu korišten je kvantitativan upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića, 24-satno prisjećanje unosa hrane, te anketa sa pitanjima relevantnim za promatrana oboljenja ispitanica. Pokazalo se da stupanj školovanja djelomično utječe na stupanj informiranosti o bolesti i prehrani, kao i socioekonomski parametri. Da bi se donio valjani zaključak o povezanosti edukacije u svezi prehrane i unosa kalcija hranom, potrebna su dodatna istraživanja, s većim brojem ispitanika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb