Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 173992

Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol


Tihić, Merima
Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol
(Nutritional habits of adults in two regions considering sex)

Autori
Tihić, Merima

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.11

Godina
2003

Stranica
60

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Prehrana; prehrambene navike; spol; regije
(Nutrition; nutritional habits; gender; region)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike odraslih osoba s obzirom na spol i podneblje (Zagreb, Osječka regija). Metodom slučajnog uzorka obuhvaćeno je 181 ispitanika, u dvije regije. Upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) utvrđena je zastupljenost i učestalost konzumiranja različitih namirnica i pića, i prehrambene navike iste populacije. Rezultati istraživanja ukazuju na razlike u prehrambenim navikama između spolova i regija. U obje regije utvrđena je razlika u stanju uhranjenosti i tjelesnoj aktivnosti s obzirom na spol, a prekomjernu tjelesnu masu ima veći broj ispitanika u Osječkoj regiji. Različito su zastupljene namirnice u zajutarku ispitanih među regijama. Crveno meso, piletina i riba češće se konzumiraju u Zagrebu, a svinjetina, mesne prerađevine i jaja u osječkoj regiji. Mlijeko u većem broju konzumiraju muškarci nego žene. Kava, kolači, čokolade i bomboni su omiljeniji u Osječkoj regiji, a žestoka alkoholna pića, gazirani napitci i brza hrana u Zagrebu. Konzumiranje alkoholnih pića izraženije je u muškaraca. U većini domaćinstava zastupljen je klasičan način prehrane, ali su očite razlike između regija s obzirom na način pripreme hrane. Suplementi se konzumiraju u većem postotku u Osječkoj regiji i to zimi i za vrijeme bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb