Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol (CROSBI ID 339928)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tihić, Merima
Colić Barić, Irena
hrvatski
Prehrambene navike odraslih osoba u dvije regije s obzirom na spol
Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike odraslih osoba s obzirom na spol i podneblje (Zagreb, Osječka regija). Metodom slučajnog uzorka obuhvaćeno je 181 ispitanika, u dvije regije. Upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) utvrđena je zastupljenost i učestalost konzumiranja različitih namirnica i pića, i prehrambene navike iste populacije. Rezultati istraživanja ukazuju na razlike u prehrambenim navikama između spolova i regija. U obje regije utvrđena je razlika u stanju uhranjenosti i tjelesnoj aktivnosti s obzirom na spol, a prekomjernu tjelesnu masu ima veći broj ispitanika u Osječkoj regiji. Različito su zastupljene namirnice u zajutarku ispitanih među regijama. Crveno meso, piletina i riba češće se konzumiraju u Zagrebu, a svinjetina, mesne prerađevine i jaja u osječkoj regiji. Mlijeko u većem broju konzumiraju muškarci nego žene. Kava, kolači, čokolade i bomboni su omiljeniji u Osječkoj regiji, a žestoka alkoholna pića, gazirani napitci i brza hrana u Zagrebu. Konzumiranje alkoholnih pića izraženije je u muškaraca. U većini domaćinstava zastupljen je klasičan način prehrane, ali su očite razlike između regija s obzirom na način pripreme hrane. Suplementi se konzumiraju u većem postotku u Osječkoj regiji i to zimi i za vrijeme bolesti.
prehrana; prehrambene navike; spol; regije
nije evidentirano
engleski
Nutritional habits of adults in two regions considering sex
nije evidentirano
nutrition; nutritional habits; gender; region
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
12.11.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb