Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehničke preporuke za redovito održavanje mjernih transformatora srednjeg i visokog napona (CROSBI ID 750011)

Druge vrste radova | ostalo

Mikulecky, Antun Tehničke preporuke za redovito održavanje mjernih transformatora srednjeg i visokog napona // Končar - Institut za elektrotehniku, d.d., Biblioteka autorskih radova, rad br. A 21510-48. 1999.

Podaci o odgovornosti

Mikulecky, Antun

hrvatski

Tehničke preporuke za redovito održavanje mjernih transformatora srednjeg i visokog napona

Mjerni transformatori su vitalni objekti u radu i zaštiti električnih mreža i glavna im je svrha da struje i napone u visokonaponskim električnim mrežama, koji su neprikladni za izravno mjerenje, svedu na vrijednosti (signale) prikladne mjernim, zaštitnim i upravljačkim instrumentima i ostalim uređajima koji se priključuju na sekundarne namote mjernih transformatora. Osim toga, mjerni transformatori galvanski odvajaju sekundarnu opremu od visokog napona, tako da je rukovanje tom opremom praktički neopasno, a sama konstrukcija uređaja i instrumenata znatno pojednostavnjena. Očekivani vijek trajanja mjernih transformatora u pogonu, u današnje vrijeme je 20 do 30 godina, što samo po sebi podrazumijeva kvalitetnu proizvodnju i redovite preglede te održavanje transformatora i pripadne opreme. No još je bitnija pouzdanost transformatora pogonu, koja treba biti izuzetno visoka ne samo zbog cijene popravka i nabavke novih transformatora, već i zbog izuzetno teških posljedica koje mogu nastati njihovim kvarom u pogonu. Eksplozije, požari, oštećenje susjedne opreme i opasnost po život ljudi dovoljni su razlozi da se o mjernim transformatorima treba voditi znatno veća briga nego što je njihova materijalna vrijednost. U svijetu se provode analize nastanka kvarova mjernih transformatora. Radna grupa CIGRE WG 12.16 objavila je rezultate jedne takve analize koja je obuhvaćala podatke iz 14 država sa svih kontinenata. Analizom je obuhvaćena populacija od približno 130000 mjernih transformatora. U razdoblju od 1985. do 1995. godine, prema podacima iz tih država, dogodilo se 0,35% teških kvarova (eksplozija) koji su prouzročili ispad sustava te 0,32% kvarova kod kojih je bilo nužno isključenje u roku jednog sata. Istom analizom je utvrđeno da postotak defekata, odnosno kvarova mjernih transformatora koji ne zahtijevaju žurno isključenje transformatora, nego samo planski popravak ili zamjenu, iznosi 1,62%. Na području Republike Hrvatske do sada nije provedena takva sveobuhvatna analiza, ali parcijalne analize pokazuju da postotak kvarova u visokonaponskoj mreži HEP-a ne prelazi međunarodnom analizom utvrđene vrijednosti. Zbog važnosti mjernih transformatora u električnoj mreži i što manjeg broja kvarova potrebno je njihov nadzor u pogonu, dijagnostička ispitivanja i održavanje obavljati prema definiranim postupcima i planovima. Osim toga, pojave li se izvanredni događaji u postrojenju moguće je bitno smanjiti štetu pridržavajući se uputa za djelovanje kod njihova nastanka.

mjerni transformatori; održavanje

nije evidentirano

engleski

Technical Recommendations for Regular Maintenance of MV and HV Transformers

nije evidentirano

instrument transformer; maintenance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Končar - Institut za elektrotehniku, d.d., Biblioteka autorskih radova, rad br. A 21510-48

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika