Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Upute za dimenzioniranje uljnobarijerne izolacije (CROSBI ID 750008)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Mikulecky, Antun Upute za dimenzioniranje uljnobarijerne izolacije // Končar - Institut za elektrotehniku, d.d., Biblioteka autorskih radova, rad br. A 21510-36. 1998.

Podaci o odgovornosti

Mikulecky, Antun

hrvatski

Upute za dimenzioniranje uljnobarijerne izolacije

Ove upute obrađuju opća pravila dimenzioniranja uljno-barijerne izolacije (tj. glavne izolacije) energetskih transformatora, neophodna tumačenja standardnih skica izolacije i upute za njihove manje izmjene. - Vrijede za transformatore s uljnobarijernom izolacijom svih naponskih redova. - Namjenjene su djelatnicima Tehničkog ureda. - Koriste se u fazi nuđenja, projektiranja i konstruiranja energetskih transformatora. - Mogu poslužiti i za kontrolu tehnoloških odstupanja pri izvedbi glavne izolacije. - Uljno-barijerna izolacija je vrsta izolacije koja se sastoji od uljnih kanala koji su međusobno odvojeni barijerama. Kod uljnobarijerne izolacije koristi se svojstvo transformatorskog mineralnog ulja da podnosi to veća dielekrička naprezanja što je uljni kanal manje debljine. Pod uljnim kanalom se smatra prostor ispunjen uljem, omeđen elektrodom i barijerom ili barijerama. Zadaća barijere u uljnobarijernoj izolaciji je da efikasno međusobno odvaja uljne kanale i tada se naprezanja jednog uljnog kanala može promatrati neovisno o ostalim uljnim kanalima. U energetskim transformatorima barijere se izvode od papira: transformatorskog prešpana (transformerboard) za barijere u užem smislu i cilindre, te od formabilnog transformatorskog papira za barijere posebnih oblika (kape, kutnici, kamini, itd...). Da bi barijera bila efikasna mora imati neku minimalnu debljinu koja, prema našim istraživanjima iznosi 1 mm za transformatorski prešpan, i mora imati dovoljnu mehaničku čvrstoću kako bi i pod mehaničkim opterećenjem zadržala svoje dimenzije a time i dimenzije uljnog kanala. Dakle, pojednostavljeno rečeno zadaća ulja u uljno-barijernoj izolaciji je da podnese dielektrička naprezanja a barijere da omogući ulju da što veća naprezanja podnese (Naravno, nije sav napon na ulju već je dio napona je i na papiru. Dio napona na papiru u izolaciji između namota obično ne prelazi desetak posto ukupnog napona između elektroda.) Općenito rečeno u uljnobarijernoj izolaciji kontrolira se polje u ulju a na barijerama se kontrolira tangencijalno dielektričko naprezanje. Naime, u realnim situacijama glavne izolacije električno polje u papiru nije kritično zbog toga što papir ima veću dielektričku čvrstoću od ulja a dodatno, zbog razlike u relativnim dielektričkim konstantama ulja i papira polje u papiru biti će uvijek manje od odgovarajućeg polja u ulju. Relativne dielektričke konstante osnovnih materijala uljno-barijerne izolacije su u tablici I. Međutim, kod izolacije izvoda, gdje izolacija na izvodu može biti debela i preko 50 mm, može se dogoditi da polje u papiru uz elektrodu izvoda premaši dozvoljene vrijednosti i o tome se kod izolacije izvoda posebno vodi računa.

uljnobarijerna izolacija transformatora; dimenzioniranje izolacije

nije evidentirano

engleski

Instructions for Dimensioning Oil-Barrier Insulation

nije evidentirano

oil-barrier transformer insulation; insulation design

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Končar - Institut za elektrotehniku, d.d., Biblioteka autorskih radova, rad br. A 21510-36

1998.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika