Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj probiotika Vebaca na tovna i klaonička svojstva brojlera (CROSBI ID 329643)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Ivanković, Stanko Utjecaj probiotika Vebaca na tovna i klaonička svojstva brojlera / Kralik, Gordana (mentor); Osijek, . 1998

Podaci o odgovornosti

Ivanković, Stanko

Kralik, Gordana

hrvatski

Utjecaj probiotika Vebaca na tovna i klaonička svojstva brojlera

U radu je istra`en utjecaj dodavanja probiotskog preparata VEBAC-a na tovne osobine pili}a te na kakvo}u trupova i mesa. Istra`ivanje je provedeno na dvije skupine Avian 24K pili}a, koji su vodom dobivali 3 g/100 litara preparata VEBAC-a (2.skupina), odnosno nisu dobivali preparat VEBAC u vodi za pi}e. Uporabom preparata VEBAC-a postignuto je statisti~ki zna~ajno pove}anje (P<0,01) prosje~nih `ivih masa izme|u tovnih pili}a 1. i 2.skupine. Poticao je progresivnu fazu rasta i utjecao na povoljniju konverziju hrane u prirast `ive mase pili}a 2.skupine (6,05%). Preparat VEBAC nije imao utjecaja na ugibanje pili}a tijekom tova do 42 dana. Pili}i 2.skupine imali su ve}i proizvodni broj u odnosu na pili}e 1.skupine (PN = 260:250). Mikrobiolo{ke pretrage crijevnog sadr`aja pokazuju da je skupina pili}a koji su dobivali preparat VEBAC imala za 90% manji bakterija porodice Enterobacteriaceae u odnosu na kontrolnu skupinu. Broj bakterija vrste Escherichia coli u gramu crijevnog sadr`aja pili}a pokusne skupine bio je znatno manji (2,725) negoli u kontrolnoj skupini (1,366). Probiotik VEBAC neznatno je utjecao na smanjenje broja bakterija Streptococcus faecalis u crijevnom sadr`aju pokusnih (8,02 CFU/g) u odnosu na kontrolnu skupinu pili}a (8,82 CFU/g). Patogena bakterija Staphylococcus aureus bila je u crijevnom sadr`aju pokusne skupine za 64% manje zastupljena negoli u kontrolnoj skupini pili}a. Sporogene bakterije rodova Bacillus sp. i Clostridium sp. pokazale su izuzetnu otpornost na djelotvornost probiotika VEBAC-a i njihova zastupljenost u probavnom sustavu ostala je gotovo ista u obje skupine brojlera.VEBAC preparat vrlo je zna~ajno (P<0,01) utjecao na pobolj{anje obilje`ja tovnosti. Pili}i koji su u vodi za pi}e dobivali preparat VEBAC ostvarili su zna~ajno ve}e klaoni~ke mase trupova (P<0,01). Nisu utvr|ene statisti~ki zna~ajne razlike (P>0,05) u relativnim udjelima prsa, batkova s nadbacima i le|a izme|u istra`ivanih skupina pili}a. Statisti~ki vrlo zna~ajna razlika (P<0,01) uo~ena je izme|u mu{kih i `enskih pili}a 2.skupine jer su mu{ki pili}i 2.skupine imali ve}e mase batkova s nadbatcima od `enskih pili}a. Kod pili}a 2.skupine uo~ena je tendencija smanjenja koli~ine abdominalne masti u trupu i pove}anje udjela prsa u trupu. Statisti~ki vrlo zna~ajna razlika (P<0,01) utvr|ena je izme|u mu{kih i `enskih pili}a 2.skupine u udjelu mi{i}nog tkiva batkova s nadbatcima u trupu. Zna~ajna razlika (P<0,05) utvr|ena je u udjelu masnog tkiva u batkovima s nadbatcima izme|u mu{kih i `enskih pili}a 1. i 2.skupine, kao i u udjelu masnog tkiva batkova s nadbatcima u trupu izme|u mu{kih i `enskih pili}a 2.skupine. Nisu utvr|ene statisti~ki opravdane razlike izme|u 1. i 2.skupine pili}a u odnosu na udjele tkiva u prsima i tkiva prsa u trupu. Na temelju kemijske analize prsnih mi{i}a uo~en je ve}i udjel bjelan~evina (za 0,27%) i manji udjel masti (za 1,41%) kod pili}a 2.pokusne skupine od pili}a 1.pokusne skupine. Me|utim, analizom kemijskog sastava prsnih mi{i}a nisu ustanovljene zna~ajne razlike (P>0,05) u udjelima vode, bjelan~evina, masti i pepela izme|u istra`ivanih skupina pili}a. Dodavanje preparat VEBAC-a u vodi za pi}e tovnim pili}ima pokazalo se opravdanim s obzirom na tovne osobine, kakvo}u trupova i mesa.

Vebac; brojler; tovna svojstva; kvaliteta trupova

nije evidentirano

engleski

Influence of probiotic Vebac on fattening and slaughtering traits of broilers

nije evidentirano

Vebac; broiler; fattening traits; carcass quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

12.11.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Šumarstvo