Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 171924

Zaštita zdravlja i ljudska prava


Belicza, Biserka
Zaštita zdravlja i ljudska prava // Ljudska prava za nepravnike / Vučinić, B., Nebojša, Spajić-Vrkaš, Vedrana, Vjeković, Siniša (ur.).
Podgorica: Centar za ljudska prava Univerziteta Crne Gore i Istraživačko-obrazovni centar za ljudska prava i demokratsko građanstvo Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003.


Naslov
Zaštita zdravlja i ljudska prava
(Health protection and human rights)

Autori
Belicza, Biserka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Ljudska prava za nepravnike

Urednik/ci
Vučinić, B., Nebojša, Spajić-Vrkaš, Vedrana, Vjeković, Siniša

Izdavač
Centar za ljudska prava Univerziteta Crne Gore i Istraživačko-obrazovni centar za ljudska prava i demokratsko građanstvo Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Podgorica

Godina
2003

Raspon stranica

ISBN
86-84521-00-5

Ključne riječi
Zaštita zdravlja, ljudska prava, međunarodna pravna regulativa, međunarodni sporazumi, deklaracije, naputci, kodeksi, itd. o ljudskim pravima u svezi zdravlja
(Health protection, human rights, international legislative, international agreements, declarations, codes of ethics, etc. on human rights regarding human health)

Sažetak
U ovom radu na temelju odabranih međunarodnih dokumenata prikazan je razvoj poimanja koncepata: "zdravlje" ; "pravo na zaštitu zdravlja" ; "zdravlje kao pravo/zdravlje kao obveza" ; "pravo na zdravlje-princip suodlučivanja, suodgovornosti i partnerstva obaviještenih i odgovornih građana" ; "ljudska prava i prava pacijenata" ; "znanost/kloniranje/istraživanje/klinički pokus i ljudska prava" ; tijekom razdoblja od 1948.-2000.godine s osvrtom na značaj i ulogu Andrije Štampara u tom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0101101

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Biserka Belicza, (2996)