Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa (CROSBI ID 81431)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Domaćinović, Matija ; Petričević, Antun ; Steiner, Zdenko ; Kušec, Goran
hrvatski
Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa
Imajući u vidu poznatu činjenicu, da promjene u hranidbi, iako nego određeni genetski čimbenici ipak imaju utjecaja na prinos i kvalitetu mesa. Provedenim istraživanjima s tovnim svinjama cilj je bio utvrđivanje utjecaja različite pripreme hrane na kvalitativna i kvantitativna svojstva mesa. Istraživanja su obuhvatila 4 skupine s po 20 tovljenika. Prvu skupinu karakterizirao je polienzimski preparat, drugu skupinu uz ovaj preparat i mikronizacijom obrađene žitarice, treću skupinu samo termička obrada žitarica, dok je četvrta bila kontrolna. Istraživanja su ukazala na pozitivan utjecaj tretmana uz dodatak enzima (prva skupina) obzirom na udio mesa u polovicama, butu i leđima, zatim na postizanje najpovoljnije vrijednosti pH1, konzistencije i boje mesa u donosu na druge skupine. Tretman druge skupine dao je najpovoljnije rezultate u prirastu što se odrazilo kao najveća masa živih tovljenika, a prema tome i njihovih polovica.
termička obrada; enzimi; svinje
nije evidentirano
engleski
Influence of different feed preparation in fattening of pigs on meat yield and quality
nije evidentirano
termically; processed; enzyme; pigs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40 (6)
1998.
309-316
objavljeno
0023-4850