Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa (CROSBI ID 81431)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Domaćinović, Matija ; Petričević, Antun ; Steiner, Zdenko ; Kušec, Goran Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 40 (1998), 6; 309-316

Podaci o odgovornosti

Domaćinović, Matija ; Petričević, Antun ; Steiner, Zdenko ; Kušec, Goran

hrvatski

Utjecaj različite pripreme obroka u tovu svinja na prinos i kvalitetu mesa

Imajući u vidu poznatu činjenicu, da promjene u hranidbi, iako nego određeni genetski čimbenici ipak imaju utjecaja na prinos i kvalitetu mesa. Provedenim istraživanjima s tovnim svinjama cilj je bio utvrđivanje utjecaja različite pripreme hrane na kvalitativna i kvantitativna svojstva mesa. Istraživanja su obuhvatila 4 skupine s po 20 tovljenika. Prvu skupinu karakterizirao je polienzimski preparat, drugu skupinu uz ovaj preparat i mikronizacijom obrađene žitarice, treću skupinu samo termička obrada žitarica, dok je četvrta bila kontrolna. Istraživanja su ukazala na pozitivan utjecaj tretmana uz dodatak enzima (prva skupina) obzirom na udio mesa u polovicama, butu i leđima, zatim na postizanje najpovoljnije vrijednosti pH1, konzistencije i boje mesa u donosu na druge skupine. Tretman druge skupine dao je najpovoljnije rezultate u prirastu što se odrazilo kao najveća masa živih tovljenika, a prema tome i njihovih polovica.

termička obrada; enzimi; svinje

nije evidentirano

engleski

Influence of different feed preparation in fattening of pigs on meat yield and quality

nije evidentirano

termically; processed; enzyme; pigs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40 (6)

1998.

309-316

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Šumarstvo