Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro (CROSBI ID 501687)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Biško, Ante ; Jelaska, Sibila Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro // 8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.). Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 176-177-x

Podaci o odgovornosti

Biško, Ante ; Jelaska, Sibila

hrvatski

Različita snošljivost na slanost triju odlika jagode uzgajanih u uvjetima in vitro

Ispitana je osjetljivost jagode Fragaria ananassa Duch (odlike Elsanta, Marmolada i Miranda) na slanost (NaCl: 0 ; 0.5 ; 1.0 ; 2.0 ; 3.0 ; 4.0 g L-1) tijekom tri supkulture multiplikacijske faze. Svaka supkultura trajala je 60 dana. Testirani parametri bili su: rast, razvitak, stopa umnažanja izdanaka, prinos svježe mase i suhe tvari te postotak suhe tvari (%S.T.). Koncentracija 0.5 g L-1 NaCl u mediju MS nije značajno utjecala na ispitane parametre. Više koncentracije soli (1.0-4.0 g L-1) i produljeno djelovanje (2-3 supkulture) značajno su smanjili stopu umnažanja i rast izdanaka, prinos svježe mase i suhe tvari te povećali %S.T. Odlika Elsanta bila je najosjetljivija i prva je odgovorila na povišenu koncentraciju soli nekrozom listova. Elsanta je formirala najmanje korisnih izdanaka i u odnosu na kontrolu imala najmanji prinos svježe mase i suhe tvari te prosječno najveći %S.T. Od tri ispitane odlike najveću snošljivost na slanost imala je Miranda. Dobiveni rezultati osnova su za daljnje istraživanje mehanizma kojim se jagoda prilagođava na slanost. Responses of Fragaria ananassa Duch (cvs. Elsanta, Marmolada and Miranda) to salinity (NaCl: 0 ; 0.5 ; 1.0 ; 2.0 ; 3.0 ; 4.0 g L-1) were tested during three subcultures of multiplication stage. One subculture lasted 60 days. Growth, development, shoot multiplication rate, fresh and dry weight, and dry weight percentage (%D.W.) were examined parameters. The concentration of 0.5 g L-1 NaCl in MS medium did not affect significantly any parameters. Higher concentrations (1.0-4.0 g L-1) and prolonged cultivation (two or three subcultures) on salt decreased multiplication rate, shoot growing, average of fresh and dry weight but increased %D.W. Cv. Elsanta was the most susceptible cultivar and among three cvs. it first responded to increased salinity by leaf necroses. Elsanta also produced the smallest number of usable shoots and had the highest average decrease of fresh and dry weight, and the highest increase of %D.W. Miranda was the less sensitive to salt stress. This report is a base for further studies on the mechanism of salt acclimation in strawberry.

Fragaria ananassa Duch

nije evidentirano

engleski

Variability in salt tolerance of three strawberry cultivars cultured in vitro

nije evidentirano

Fragaria ananassa Duch

nije evidentirano

Podaci o prilogu

176-177-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka

Zagreb: Hrvatsko biološko društvo

Podaci o skupu

8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

01.01.2003-01.01.2003

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija