Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino (CROSBI ID 467390)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Koprivnjak, Olivera ; Conte, Lanfranco ; Pribetić, Đanfranko Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 63-63-x

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera ; Conte, Lanfranco ; Pribetić, Đanfranko

hrvatski

Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino

Jedna od novijih razvojnih smjernica u proizvodnji hrane je zaštita zemljopisnog podrijetla tipičnih prehrambenih proizvoda. Od ovakvih proizvoda traži se vrhunska kakvoća, te specifična i ujednačena svojstva uvjetovana prirodnim i/ili ljudskim čimbenicima zaštićenog područja. Predmet ovog istraživanja u datom kontekstu je prirodno maslinovo ulje sa zapadnog dijela istarskog poluotoka. Ujednačenost sastava ulja proučena je na primjeru sorte Leccino. Uzorci maslina ubirani su u tri navrata tijekom dozrijevanja sa plantažnih nasada na središnjem (Poreč) i južnom dijelu (Pula) ovog područja. Uzorci ulja dobijeni su preradom maslina kontinuiranim centrifugalnim sustavom u lokalnim uljarama. Prema fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (udjel slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, koeficijent ekstinkcije pri 232 nm i količina ukupnih polifenola) svi uzorci svrstavaju se u kategoriju ekstra kvalitete te među njima nema bitnijih razlika. Ujednačenost sastava promatrana je na temelju tri najzastupljenije masne kiseline (palmitinska, oleinska i linolna), dva najzastupljenija sterola (-sitosterol i 5-avenasterol) te količine ukupnih sterola. Značajnija odstupanja uočena su samo kod uzorka trećeg datuma berbe s južnog dijela ovog područja i to u količini ukupnih polifenola, 5-avenasterola i -sitosterola Na temelju dobijenih rezultata, može se zaključiti da sorta Leccino u ekološkim uvjetima zapadnog dijela Istre može dati ulja ujednačene kakvoće i sastava.

prirodno maslinovo ulje; masne kiseline; steroli; Istra

nije evidentirano

engleski

Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria – an Example Of the Leccino Variety

nije evidentirano

virgin olive oil; fatty acids; sterols; Istria

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-63-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa, i nutricionista

Marić, Vladimir

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)