Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nalaz vrste Astacus leptodactylus na području parka prirode Lonjsko polje (CROSBI ID 755208)

Druge vrste radova | popularni rad

Maguire, Ivana ; Klobučar, Goran ; Lucić, Andreja ; Štefok, Branka Nalaz vrste Astacus leptodactylus na području parka prirode Lonjsko polje // Bilten Parka prirode "Lonjsko polje". 2004.

Podaci o odgovornosti

Maguire, Ivana ; Klobučar, Goran ; Lucić, Andreja ; Štefok, Branka

hrvatski

Nalaz vrste Astacus leptodactylus na području parka prirode Lonjsko polje

Vrsta Astacus leptodactylus (uskoškari rak, barski rak, turski rak)(Slika 1) je jedna od pet autohtonih vrsta slatkovodnih deseteronožnih rakova iz porodice Astacidae koji naseljavaju europske kopnene vode. A. leptodactylus je prirodno rasprostranjen u europskom dijelu Azije i istočnoj Europi. Unesen je u neke zemlje zapadne Europe, a širi se prirodnim vodenim putovima na zapad. Za razliku od drugih europskih Astacidae ova je vrsta aktivna i danju i noću pa je i unos hrane u organizam veći što uzrokuje i brži rast u odnosu na druge europske vrste. U svibnju 1999. godine na području Parka prirode Lonjsko polje, između Krapja i Puske, mr. sc. Darko Kovačić je sakupio ostatke rakova za koje smo utvrdili da pripadaju vrsti Astacus leptodactylus. To je bio prvi službeni nalaz ove vrste u Hrvatskoj i potaknuo je istraživanje astakofaune na području Parka. Cilj projekta je istražiti raprostranjenost ove i eventualno drugih vrsta u vodama na području Parka te godišnju dinamiku populacije, nametnike i bolesti na rakovima.

Astacus leptodactylus; uskoškari rak; rijeka Sava; Park priode Lonjsko polje

nije evidentirano

engleski

Record of Astacus leptodactylus in the Nature Park Lonjsko Polje

nije evidentirano

Astacus leptodactylus; narrow-clawed crayfish; the Sava River; Nature park Lonjsko polje

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Bilten Parka prirode "Lonjsko polje"

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija