Technical, technological and economic factors of growing peppers (Capsicum annuum l.) in the Donji Miholjac region (CROSBI ID 501452)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurišić, Mladen ; Zimmer, Robert ; Lončarić, Ružica ; Parađiković, Nada
engleski
Technical, technological and economic factors of growing peppers (Capsicum annuum l.) in the Donji Miholjac region
Pokus se zasniva se na jednogodišnjoj proizvodnji začinske paprike na ukupno 1, 5 ha na aluvijalnom tlu u okolici Donjeg Miholjca.. Uzgajane su rane sorte slatke začinske paprike Szegedi 20 i ljute Szegedi 178. Tlo obrađeno plugom, drljačom i tanjuračom ručnim je grabljama pripremljeno za sjetvu paprike u 17 niskih tunela prekrivenih plastičnom folijom. Dezinfekcija tla provedena je metilbromidom, a tri dana nakon fumigacije obavljena je sjetva (16. ožujka). Rasada za sadnju pripremljena je ručnim čupanjem i slaganjem u drvene gajbe, a sadnja je obavljena nošenom sadilicom. Na svako sadno mjesto zasađeno je po tri biljke što je rezultiralo sklopom od 214.000 biljaka/ha. Ručna berba fiziološki zrelog ploda paprike tamno crvene boje obavljena je s 10 ljudi za dva dana u rujnu (ukupno 20 sati ). Ostvaren je prinos od oko 12 t ha-1 (ukupno oko 18 18 t). Plod paprike sušen je u sušari tipa « ; Univerzal» ; SD-78. Grubo mljevenje obavljalo se jedan put mlinom čekičarom i dva puta fino kamenim mlinom. Uz prinos svježeg ploda od 18 t na 1.5 ha, proizvedeno je 1700 kg mljevene začinske paprike. Kvalitetu priozvedene začinske paprike utvrđuje služba za zdrastvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo. Pretraženi uzorak crvene mljevene začinske paprike po kvaliteti odgovara odredbama čl. 208, 209 i 212 Pravilnika o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva, te pektinskih preparata. Ekonomska analiza proizvodnje začinske paprike pokazala je izuzetno dobre financijske rezultate. Relativno niski troškovi proizvodnje (16.744 kn ha-1) uz visoku vrijednost proizvodnje (51.590 kn ha-1) kao rezultanta prinosa od 1.133 kg ha-1 suhe mljevene paprike te tržišne cijene od 46 kn kg-1 doveli su do dobiti od 34.846 kn ha-1, što je za uvjete proizvodnje na otvorenom i provedenih ulaganja izuzetno isplativa proizvodnja. Ostali pokazatelji u tablici izvedeni su iz ovih brojki. Širok odnos cijene koštanja (14, 78 kn kg-1) te relativno visoke tržišne cijene, točka pokrića troškova na razini od 368 kg ha-1, kao i logično visoke
Pepper; yield; quality; agro-technology; profit
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
420-425-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Nicolay Mihailov
Ruse: Bulgarian agricultural engineering society
Podaci o skupu
Association of agricultural engineering in southeastern Europe
predavanje
03.06.2004-05.06.2004
Ruse, Bugarska