Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Technical, technological and economic factors of growing peppers (Capsicum annuum l.) in the Donji Miholjac region (CROSBI ID 501452)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Jurišić, Mladen ; Zimmer, Robert ; Lončarić, Ružica ; Parađiković, Nada Technical, technological and economic factors of growing peppers (Capsicum annuum l.) in the Donji Miholjac region // Energy efficiency and agricultural engineering / Nicolay Mihailov (ur.). Ruse: Bulgarian agricultural engineering society, 2004. str. 420-425-x

Podaci o odgovornosti

Jurišić, Mladen ; Zimmer, Robert ; Lončarić, Ružica ; Parađiković, Nada

engleski

Technical, technological and economic factors of growing peppers (Capsicum annuum l.) in the Donji Miholjac region

Pokus se zasniva se na jednogodišnjoj proizvodnji začinske paprike na ukupno 1, 5 ha na aluvijalnom tlu u okolici Donjeg Miholjca.. Uzgajane su rane sorte slatke začinske paprike Szegedi 20 i ljute Szegedi 178. Tlo obrađeno plugom, drljačom i tanjuračom ručnim je grabljama pripremljeno za sjetvu paprike u 17 niskih tunela prekrivenih plastičnom folijom. Dezinfekcija tla provedena je metilbromidom, a tri dana nakon fumigacije obavljena je sjetva (16. ožujka). Rasada za sadnju pripremljena je ručnim čupanjem i slaganjem u drvene gajbe, a sadnja je obavljena nošenom sadilicom. Na svako sadno mjesto zasađeno je po tri biljke što je rezultiralo sklopom od 214.000 biljaka/ha. Ručna berba fiziološki zrelog ploda paprike tamno crvene boje obavljena je s 10 ljudi za dva dana u rujnu (ukupno 20 sati ). Ostvaren je prinos od oko 12 t ha-1 (ukupno oko 18 18 t). Plod paprike sušen je u sušari tipa &laquo ; Univerzal&raquo ; SD-78. Grubo mljevenje obavljalo se jedan put mlinom čekičarom i dva puta fino kamenim mlinom. Uz prinos svježeg ploda od 18 t na 1.5 ha, proizvedeno je 1700 kg mljevene začinske paprike. Kvalitetu priozvedene začinske paprike utvrđuje služba za zdrastvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo. Pretraženi uzorak crvene mljevene začinske paprike po kvaliteti odgovara odredbama čl. 208, 209 i 212 Pravilnika o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva, te pektinskih preparata. Ekonomska analiza proizvodnje začinske paprike pokazala je izuzetno dobre financijske rezultate. Relativno niski troškovi proizvodnje (16.744 kn ha-1) uz visoku vrijednost proizvodnje (51.590 kn ha-1) kao rezultanta prinosa od 1.133 kg ha-1 suhe mljevene paprike te tržišne cijene od 46 kn kg-1 doveli su do dobiti od 34.846 kn ha-1, što je za uvjete proizvodnje na otvorenom i provedenih ulaganja izuzetno isplativa proizvodnja. Ostali pokazatelji u tablici izvedeni su iz ovih brojki. Širok odnos cijene koštanja (14, 78 kn kg-1) te relativno visoke tržišne cijene, točka pokrića troškova na razini od 368 kg ha-1, kao i logično visoke

Pepper; yield; quality; agro-technology; profit

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

420-425-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Nicolay Mihailov

Ruse: Bulgarian agricultural engineering society

Podaci o skupu

Association of agricultural engineering in southeastern Europe

predavanje

03.06.2004-05.06.2004

Ruse, Bugarska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)