Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 169209

Tesline vizije


Babić, Hrvoje
Tesline vizije // Zbornik radova posvećenih 60. obljetnici smrti Nikole Tesle / Fleš, Dragutin ; Mardešić, Sibe (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2004. str. 49-59 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


Naslov
Tesline vizije
(Tesla's visions)

Autori
Babić, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Zbornik radova posvećenih 60. obljetnici smrti Nikole Tesle / Fleš, Dragutin ; Mardešić, Sibe - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2004, 49-59

Skup
Znanstveni skup u povodu 60. obljetnici smrti Nikole Tesle (1856.-1943.)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.05.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Elektromagnetizam; višefazni sustavi; prijenos električne energije; radio prijenos; radar
(Electromagnetism; polyphase systems; power transmission; radio communications; radar)

Sažetak
Nikola Tesla unio je svojim ranim patentima revoluciju u proizvodnju, pretvorbu i prijenos električne energije koju ljudski rod koristi već više od stoljeća. Neki njegovi pronalasci su se mogli odmah početi koristiti. Tesla je, međutim, predlagao velik broj sadržajno novih mehaničkih i električkih primjena koje se tada nije moglo iskoristiti, bilo zbog financijskih ili zbog tehnoloških problema. Vrijeme je pokazalo da su mnoge od njegovih ideja i vizija bile realne i upotrebljive. Ovdje navodimo neke od njegovih mnogobrojnih prijedloga: proizvodnja svjetla visokog intenziteta vođenjem struje kroz plinove, proizvodnja svjetla u višim slojevima atmosfere, prijenos električne energije kroz stratosferu, upotrebu topline Zemlje i zračenja Sunca. Predlagao je svjetski komunikacijski sustav u principu ovakav kakav imamo danas. Dao je koncept radara, sustav detekcije predmeta u prostoru i to 18 godina prije nego što je on realiziran. Svojim brodom na daljinsko upravljanje uveo je sustav telematike odnosno bežičnog upravljanja predmetima u prostoru. Najnoviji primjer primjene je nedavno odaslani istraživački brod na Mars. Razvio je reaktivni motor i razmišljao o raketama i letjelicama s vertikalnim startom. U svojim je radovima spominjao također i inteligentno automatsko upravljanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ElektrotehnikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0036028
0036029

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Hrvoje Babić, (1124)