Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 169143

Faktori koji utječu na kakvoću osušenih prehrambenih proizvoda


Planinić, Mirela; Bucić, Ana; Velić, Darko; Tomas, Srećko; Bilić, Mate
Faktori koji utječu na kakvoću osušenih prehrambenih proizvoda // 11. Ružičkini dani. Knjiga sažetaka / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2004. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Faktori koji utječu na kakvoću osušenih prehrambenih proizvoda
(Some effects on quality of dried food products)

Autori
Planinić, Mirela ; Bucić, Ana ; Velić, Darko ; Tomas, Srećko ; Bilić, Mate

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
11. Ružičkini dani. Knjiga sažetaka / Piližota, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2004

Skup
11. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28-29.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Sušeni prehrambeni proizvodi; kakvoća; temperatura; obrada
(Dried food products; quality; temperature; pre-treatment)

Sažetak
U porastu je "otpor" konzumenata prema kemijski konzerviranim prehrambenim proizvodima, dok s druge strane raste interes za visoko kvalitetnim dehidriranim proizvodima s dobrim rehidracijskim svojstvima. Bilo da se dobiveni produkt sušenja koristi kao poluproizvod namijenjen daljnjoj doradi, kao konačni proizvod ili se konzumira nakon rehidracije, glavni cilj cjelokupnog procesa dehidracije je dobivanje što kvalitetnijeg proizvoda. Kvalitetan sušeni prehrambeni proizvod podrazumijeva proizvod visoke prehrambene vrijednosti, karakteristične boje i oblika, poželjne teksture i dobrih rehidracijskih svojstava, koji je pogodan za duži period čuvanja. Ovim radom dan je pregled nekih čimbenika koji imaju utjecaj na kinetiku sušenja i kvalitetu gotovog proizvoda. Tako su prikazani utjecaji različite obrade svježih uzoraka (kemijska ili ne-kemijska), različitog načina sušenja (konvekcijsko sušenje, sušenje u fluidizirajućem sloju, halogeno sušenje) te različitih uvjeta sušenja (temperatura, brzina strujanja zraka) na neke od parametara kakvoće (boju, promjenu volumena i rehidracijsku sposobnost) sušenog voća i povrća. Obrada prehrambenog materijala prije sušenja u funkciji je poboljšanja kinetike sušenja i/ili poboljšanja kakvoće gotovog proizvoda. Način i uvjeti sušenja nekog prehrambenog proizvoda određuju kinetiku sušenja, odnosno vrijeme izloženosti materijala povišenoj temperaturi što je obrnuto proporcionalno s očuvanjem strukturnih i fizikalno-kemijskih svojstava ishodnog materijala. Povišenjem temperature sušenja povećava se i ukupna promjena boje, a dužim vremenom sušenja dolazi do veće promjene volumena (skupljanja) sušenih uzoraka u odnosu na svježe uzorke. Uočena je bolja rehidracijska sposobnost uzoraka sušenih pri nižim temperaturama sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0113005

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek