Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis (CROSBI ID 755065)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Obrovac, Mihaela ; Katalinić-Janković, Vera Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis // U: Mlinarić-Galinović G, Katalinić-Janković V, Gjenero-Margan I, Vilibić-Čavlek T. Respiratorne infekcije: epidemiološka i klinička slika, dijagnostika, terapija i prevencija. Medicinska naklada, Zagreb, 2004.. 2004.

Podaci o odgovornosti

Obrovac, Mihaela ; Katalinić-Janković, Vera

hrvatski

Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis

Molekularne metode se sve više primjenjuju u kontroli zaraznih bolesti, te su našle svoju primjenu i u identifikaciji, praćenju rezistencije i genotipizaciji tuberkuloze. Posljednjih je godina veliki broj metoda tipizacije DNA postao dostupan za genotipizaciju članova M. tuberculosis complexa. Najčešće primjenjivane metode su IS6110 RFLP, spoligotyping i MIRU-VNTR. Zlatni standard i najčešće korištena metoda za tipizaciju M. tuberculosis je IS6110 RFLP, zasnovana na varijacijama u broju i smještaju kopija IS6110 u genomu. IS6110 RFLP je metoda koja ima veliku moć razlučivanja, ali manjkava je za tipizaciju sojeva s malim brojem kopija IS6110, a osim toga je dugotrajna i zahtjevna. Spoligotyping je trenutno najkorištenija PCR metoda za genotipizaciju M. tuberculosis complexa, te se koristi kao dodatna metoda za tipizaciju sojeva s malim brojem kopija IS6110. Metoda je brza i reproducibilna, ali u odnosu na IS6110 RFLP nema dovoljnu moć razlučivanja sojeva. MIRU-VNTR metoda je također bazirana na PCR-u, a zasniva se na različitom broju ponavljanja 12 MIRU sekvenci u intergenskim regijama genoma. Metoda se do sada pokazala reproducibilnom, a moć razlučivanja sojeva joj je približna IS6110 RFLP te je izuzetno prikladna za globalno epidemiološko praćenje tuberkuloze.

Molekularne metode; genotipizacija; M. tuberculosis

nije evidentirano

engleski

Molecular methods in genotyping M. tuberculosis

nije evidentirano

Molecular methods; Genotyping; M. tuberculosis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

U: Mlinarić-Galinović G, Katalinić-Janković V, Gjenero-Margan I, Vilibić-Čavlek T. Respiratorne infekcije: epidemiološka i klinička slika, dijagnostika, terapija i prevencija. Medicinska naklada, Zagreb, 2004.

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita