Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 168676

Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis


Obrovac, Mihaela; Katalinić-Janković, Vera
Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis, 2004. (rad u skripti).


CROSBI ID: 168676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis
(Molecular methods in genotyping M. tuberculosis)

Autori
Obrovac, Mihaela ; Katalinić-Janković, Vera

Izvornik
U: Mlinarić-Galinović G, Katalinić-Janković V, Gjenero-Margan I, Vilibić-Čavlek T. Respiratorne infekcije: epidemiološka i klinička slika, dijagnostika, terapija i prevencija. Medicinska naklada, Zagreb, 2004.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rad u skripti

Godina
2004

Ključne riječi
Molekularne metode; genotipizacija; M. tuberculosis
(Molecular methods; Genotyping; M. tuberculosis)

Sažetak
Molekularne metode se sve više primjenjuju u kontroli zaraznih bolesti, te su našle svoju primjenu i u identifikaciji, praćenju rezistencije i genotipizaciji tuberkuloze. Posljednjih je godina veliki broj metoda tipizacije DNA postao dostupan za genotipizaciju članova M. tuberculosis complexa. Najčešće primjenjivane metode su IS6110 RFLP, spoligotyping i MIRU-VNTR. Zlatni standard i najčešće korištena metoda za tipizaciju M. tuberculosis je IS6110 RFLP, zasnovana na varijacijama u broju i smještaju kopija IS6110 u genomu. IS6110 RFLP je metoda koja ima veliku moć razlučivanja, ali manjkava je za tipizaciju sojeva s malim brojem kopija IS6110, a osim toga je dugotrajna i zahtjevna. Spoligotyping je trenutno najkorištenija PCR metoda za genotipizaciju M. tuberculosis complexa, te se koristi kao dodatna metoda za tipizaciju sojeva s malim brojem kopija IS6110. Metoda je brza i reproducibilna, ali u odnosu na IS6110 RFLP nema dovoljnu moć razlučivanja sojeva. MIRU-VNTR metoda je također bazirana na PCR-u, a zasniva se na različitom broju ponavljanja 12 MIRU sekvenci u intergenskim regijama genoma. Metoda se do sada pokazala reproducibilnom, a moć razlučivanja sojeva joj je približna IS6110 RFLP te je izuzetno prikladna za globalno epidemiološko praćenje tuberkuloze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0005002

Ustanove
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Citiraj ovu publikaciju

Obrovac, Mihaela; Katalinić-Janković, Vera
Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis, 2004. (rad u skripti).
Obrovac, M. & Katalinić-Janković, V. (2004) Metode molekularne dijagnostike za genotipizaciju M. tuberculosis. U: Mlinarić-Galinović G, Katalinić-Janković V, Gjenero-Margan I, Vilibić-Čavlek T. Respiratorne infekcije: epidemiološka i klinička slika, dijagnostika, terapija i prevencija. Medicinska naklada, Zagreb, 2004.. Rad u skripti.
@unknown{unknown, year = {2004}, keywords = {Molecular methods, Genotyping, M. tuberculosis}, title = {Molecular methods in genotyping M. tuberculosis}, keyword = {Molecular methods, Genotyping, M. tuberculosis} }