Usporedba različitih metoda sušenja peršinovog korijena (CROSBI ID 339518)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Blagojević, Sanja
Bilić, Mate
hrvatski
Usporedba različitih metoda sušenja peršinovog korijena
Cilj rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja korijena peršina dvjema različitim metodama sušenja ; infracrveno sušenje i sušenje s fluidiziranim slojem. Sušenje je provedeno u laboratorijskom uređaju za analizu vlage "Mettler Toledo HR 73" i sušioniku s fluidiziranim slojem "FBD 2000 Endecotts", pri različitim temperaturama sušenja 60, 65 i 70 °C, za veličinu uzoraka od 20x20x5 mm, uz kontinuirano praćenje mase sušenih uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata napravljena je usporedba u cilju determiniranja najbolje metode sušenja kao i svih procesnih parametara kojima se postiže najveća kakvoća osušenih proizvoda. Osnovna namjera sušenja bila je dobiti osušeni korijen peršina s prosječnim udjelom vode od 7%, dobrom teksturom, izrazitom sposobnošću rehidratacije, te prihvatljivom bojom. Utjecaj različitih metoda i temperatura sušenja na kvalitetu osušenog peršina praćen je na osnovu krivulja sušenja, ukupne promjene boje (Δ E), promjene volumena, te rehidratacijskog omjera. Za matematičku obradu eksperimentalnih podataka primijenjen je eksponencijalni matematički model koji dobro aproksimira eksperimentalne podatke kinetike za obje metode sušenja.
infracrveno sušenje ; sušenje s fluidiziranim slojem ; korijen peršina ; temperatura sušenja ; rehidratacija ; boja ; volumen
nije evidentirano
engleski
Comparison of different drying method of parsley root
nije evidentirano
infrared drying ; fluidized bed drying ; parsley roots ; drying temperature ; rehydratation ; color ; volume
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
15.07.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek