Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 167524

Usporedba različitih metoda sušenja peršinovog korijena


Blagojević, Sanja
Usporedba različitih metoda sušenja peršinovog korijena 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


Naslov
Usporedba različitih metoda sušenja peršinovog korijena
(Comparison of different drying method of parsley root)

Autori
Blagojević, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
15.07

Godina
2004

Stranica
55

Mentor
Bilić, Mate

Ključne riječi
Infracrveno sušenje ; sušenje s fluidiziranim slojem ; korijen peršina ; temperatura sušenja ; rehidratacija ; boja ; volumen
(Infrared drying ; fluidized bed drying ; parsley roots ; drying temperature ; rehydratation ; color ; volume)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja korijena peršina dvjema različitim metodama sušenja ; infracrveno sušenje i sušenje s fluidiziranim slojem. Sušenje je provedeno u laboratorijskom uređaju za analizu vlage "Mettler Toledo HR 73" i sušioniku s fluidiziranim slojem "FBD 2000 Endecotts", pri različitim temperaturama sušenja 60, 65 i 70 °C, za veličinu uzoraka od 20x20x5 mm, uz kontinuirano praćenje mase sušenih uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata napravljena je usporedba u cilju determiniranja najbolje metode sušenja kao i svih procesnih parametara kojima se postiže najveća kakvoća osušenih proizvoda. Osnovna namjera sušenja bila je dobiti osušeni korijen peršina s prosječnim udjelom vode od 7%, dobrom teksturom, izrazitom sposobnošću rehidratacije, te prihvatljivom bojom. Utjecaj različitih metoda i temperatura sušenja na kvalitetu osušenog peršina praćen je na osnovu krivulja sušenja, ukupne promjene boje (Δ E), promjene volumena, te rehidratacijskog omjera. Za matematičku obradu eksperimentalnih podataka primijenjen je eksponencijalni matematički model koji dobro aproksimira eksperimentalne podatke kinetike za obje metode sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0113005

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek