Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 166976

Procjena genotoksičnosti bleomicina i mitomicina C metodom komet testa


Milić, Mirta
Procjena genotoksičnosti bleomicina i mitomicina C metodom komet testa 2004., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena genotoksičnosti bleomicina i mitomicina C metodom komet testa
(ASSESSMENT OF BLEOMYCIN AND MITOMYCIN C GENOTOXICITY USING THE COMET ASSAY)

Autori
Milić, Mirta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.05.2004

Godina
2004

Stranica
73

Mentor
Kopjar, Nevenka

Neposredni voditelj
Kopjar, Nevenka

Ključne riječi
Komet test; limfociti; bleomicin; mitomicin C; antineoplastični lijekovi; genotoksični učinci; oštećenje i popravak DNA
(Alkaline comet assay; lymphocyte; bleomycin; mitomycin C; antineoplastic drugs; genotoxic effects; DNA damage and DNA repair)

Sažetak
Metodom komet testa istraženi su genotoksični učinci bleomicina i mitomicina C na ljudske limfocite. Limfociti su izlagani lijekovima tijekom 24 sata u uvjetima in vitro. Istraživana je osjetljivost limfocitne DNA u ovisnosti o staničnom ciklusu. Utvrđena su odstupanja dužine repa, postotka DNA u repu i repnog momenta kometa u usporedbi s kontrolom. Bleomicin i mitomicin C sinergističkim djelovanjem izazivaju porast oštećenja limfocitne DNA. Dinamika oštećenja izazvanih bleomicinom i njihov popravak ovisni su o rastu stanica u kulturi. Porastu oštećenja u uzorcima izlaganima mitomicinu C doprinose procesi popravka DNA. Komet test pokazao se osjetljivom metodom za otkrivanje primarnih oštećenja i praćenje popravka limfocitne DNA u kratkotrajnim kulturama uzgajanim u uvjetima in vitro. Oba su istraživana lijeka u terapijskim koncentracijama genotoksična i izazivaju značajna oštećenja tjelesnih stanica. Rezultati govore u prilog nužnosti pretkliničkih istraživanja antineoplastičnih lijekova koji mogu izazvati značajna oštećenja genoma u liječenih bolesnika te medicinskog osoblja koje rukuje tim lijekovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0022019

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb