Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Virusi kao uzročnici pneumonije u bolesnika na strojnoj ventilaciji (CROSBI ID 754993)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Mlinarić-Galinović, Gordana Virusi kao uzročnici pneumonije u bolesnika na strojnoj ventilaciji // U: Kalenić S, Francetič I, Tripković V, Horvatić J (ur). Sprečavanje bolničkih infekcija u bolesnika na strojnoj ventilaciji. KBC, Medic. fakultet, HLZ, HDMM, Zagreb 2003, str.60-68.. 2003.

Podaci o odgovornosti

Mlinarić-Galinović, Gordana

hrvatski

Virusi kao uzročnici pneumonije u bolesnika na strojnoj ventilaciji

U umjerenom klimatskom pojasu prijenos respiratornih virusa u bolničkim odjelima događa se svake godine. Rizik da obole tijekom zimskih mjeseci imaju bolesnici i bolničko osoblje. Od nosokomijalnih infekcija najčešće obole djeca u različitim pedijatrijskim jedinicama a zatim bolesnici na psihijatrijskim odjelima. S druge strane, bolničko osoblje sa akutnom respiratornom infekcijom su najznačajnija grupa u smislu širenja ovih zaraza i zato od prvenstvenog značenja za kontrolu bolničkih infekcija. S toga da bi se smanjila učestalost hospitalnih infekcija važno je bolničko osoblje educirati kako bi ono znalo etiologiju i mehanizme prijenosa respiratornih virusa. Virusi koji uzrokuju atipičnu pneumoniju Uz viruse (miksovirusi, adenovirusi), najčešći uzročnici atipičnih pneumonija su Mycoplasma pneumoniae (M. pneumoniae), Legionella spp., klamidije (Chlamydia pneumoniae- C. pneumoniae, Chlamydia psittaci- C. psittaci) i koksijela (Coxiella burnetti- C. burnetti). Većina pneumonija u dječjoj dobi je virusne etiologije (respiratorni sincicijski virus -RSV, virusi parainfluence, adenovirusi, virusi influence). M. pneumoniae je najčešći uzročnik u dobi od 5-35 godina kao i C. pneumoniae. U zadnjih 20 godina u Hrvatskoj je provedeno je nekoliko epidemioloških studija o učestalosti atipičnih pneumonija odnosno njihovih uzročnika. U prvih 6 mjeseci života najučestalije su bile pneumonije uzrokovane RSV-om. M. pneumoniae je uzrokovala najveći postotak pneumonija u dobi od 5-20 godina, a C. burnetti u dobi od 20-40 godina. Naša studija iz 2002 . godine pokazuje da su najčešći uzročnici atipičnih pneumonija u Hrvatskoj u srednjoj životnoj dobi bili adenovirusi (46%), zatim C. psittaci (19%), virusi parainfluence (14%), virusi influence (9%), M. pneumoniae (6%), C. burnetti (3%) te RSV (2%).

Virusi; Pneumonija; Strojna ventilacija

nije evidentirano

engleski

Viruses as causative agents of pneumonias in mechanical ventilated patients

nije evidentirano

Viruses; Pneumonia; Mechanical ventilation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

U: Kalenić S, Francetič I, Tripković V, Horvatić J (ur). Sprečavanje bolničkih infekcija u bolesnika na strojnoj ventilaciji. KBC, Medic. fakultet, HLZ, HDMM, Zagreb 2003, str.60-68.

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti