Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sustava proizvodnje i mikorize na prinos poriluka (CROSBI ID 500373)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo

Ban, Dean ; Novak, Bruno ; Borošić, Josip ; Žutić, Ivanka Effect of the production system and mycorrhiza on the leek yield / Utjecaj sustava proizvodnje i mikorize na prinos poriluka // Priopćenja XXXIX. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 403-406-x

Podaci o odgovornosti

Ban, Dean ; Novak, Bruno ; Borošić, Josip ; Žutić, Ivanka

hrvatski

Utjecaj sustava proizvodnje i mikorize na prinos poriluka

Večina povrća koje nalazimo na tržištu proizvodi se uz visok stupanj kemizacije, na usko specijaliziranim posjedima uz visoku produkciju i visok input sredstava i materijala, čime se ostvaruju visoki prinosi i smanjuju troškovi po jedinici površine (Abdul-Baki, 1998). Ovakva proizvodnja, neminovno zahtijeva primjenu zahvata rizičnih za okoliš i zdravlje ljudi te dovodi do degradacije tla (Bašić 1996). Novija istraživanja (Gaskell et al. 2000 ; Ban, 2001 ; Bulluck et al, 2002 ; Elliot i Mumford, 2002) ukazuju na mogućnost uzgoja povrća alternativnim sustavima, manje rizičnim za okoliš, uz zadovoljavajući ekonomski učinak. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj alternativnih sustava proizvodnje (ekološki i održivi) i endomikorize na vegetativni rast i prinos poriluka (Allium ampeloprasum L. ssp. porrum) u usporedbi s konvencionalnim sustavom.

Sustav proizvodnje; Mikoriza; Poriluk

nije evidentirano

engleski

Effect of the production system and mycorrhiza on the leek yield

Večina povrća koje nalazimo na tržištu proizvodi se uz visok stupanj kemizacije, na usko specijaliziranim posjedima uz visoku produkciju i visok input sredstava i materijala, čime se ostvaruju visoki prinosi i smanjuju troškovi po jedinici površine (Abdul-Baki, 1998). Ovakva proizvodnja, neminovno zahtijeva primjenu zahvata rizičnih za okoliš i zdravlje ljudi te dovodi do degradacije tla (Bašić 1996). Novija istraživanja (Gaskell et al. 2000 ; Ban, 2001 ; Bulluck et al, 2002 ; Elliot i Mumford, 2002) ukazuju na mogućnost uzgoja povrća alternativnim sustavima, manje rizičnim za okoliš, uz zadovoljavajući ekonomski učinak. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj alternativnih sustava proizvodnje (ekološki i održivi) i endomikorize na vegetativni rast i prinos poriluka (Allium ampeloprasum L. ssp. porrum) u usporedbi s konvencionalnim sustavom.

production system; mycorrhiza; leek

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

403-406-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Priopćenja XXXIX. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Žimbrek, Tito

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXIX. ZNANSTVENI SKUP HRVATSKIH AGRONOMA s međunarodnim sudjelovanjem

poster

17.02.2004-20.02.2004

Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)